ACCIDENTUL din MUNTENEGRU: O aeronavă a MApN este pregătită să plece pentru a-i aduce în ţară pe românii răniţi. La bord va fi şi Raed Arafat

O aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN este pregătită să plece în Muntenegru pentru a aduce cetăţenii români răniţi în accidentul în care un autocar românesc cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie, a anunţat ministrul Mircea Duşa.

1172 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL din MUNTENEGRU: O aeronavă a MApN este pregătită să plece pentru a-i aduce în ţară pe românii răniţi. La bord va fi şi Raed Arafat

ACCIDENTUL din MUNTENEGRU: O aeronavă a MApN este pregătită să plece pentru a-i aduce în ţară pe românii răniţi. La bord va fi şi Raed Arafat (Imagine: www.rtcg.me)

Ministrul Apărării a precizat că, dată fiind distanţa mare, aceasta este singura posibilitate de a aduce în ţară răniţii.

Mircea Duşă a spus că aeronava este pregătită ca, la solicitarea Celulei de criză, să efectueze zborul către Muntenegru.

Conform lui Duşa, la bordul aeronavei se va afla şi secretarul de stat Raed Arafat, care face parte din Celula de criză convocată de MAE în cazul accidentului din Muntenegru.

"Eu am pus la dispoziţie un avion care se va deplasa în această noapte împreună cu reprezentanţii de la Direcţia consulară şi cu doctorul Arafat şi cu alţi specialişti pentru a evalua situaţia", a declarat Duşa pentru MEDIAFAX.

El a spus că, în prima etapă, vor fi aduşi în ţară răniţii, iar apoi, cu un alt zbor, trupurile celor decedaţi în urma accidentului.

"O să aducem şi răniţii, şi victimele, dar nu cu acelşai transport, pentru că nu se poate face acest lucru. Dacă e de adus, se aduc răniţii în prima etapă, urmând ca să-i aducem în etapa a doua şi pe cei decedaţi", a explicat Duşa.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie.

Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Potrivit acesteia, o echipă consulară mobilă de la Bucureşti se va deplasa în scurt timp la Podgorica, pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români răniţi în accident.

Anterior, Ministerul român de Externe a informat că un autocar cu turişti s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări "se pare că printre victimele accidentului se află şi cetăţeni români".

MAE a revenit în câteva minute eliminând formula "se pare" din anunţul privind victimele accidentului.

Conform MAE, Ambasada României la Podgorita a fost informată cu privire la tragicul accident, iar o echipă consulară s-a deplasat la faţa locului.

De asemenea, ambasadorul României se află la spitalul la care sunt internaţi o parte dintre cetăţenii români răniţi în accident.

MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice se află în permanentă legătură cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă şi protecţie consulară.

Treisprezece persoane au murit şi alte 32 au fost rănite în Muntenegru într-un accident de autocar, cu număr de înmatriculare de România, care s-a răsturnat într-o prăpastie, a anunţat ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, citat de AFP.

Ministrul a precizat că autocarul avea plăcuţe de înmatriculare de România şi nu de Ucraina aşa cum declarase poliţia anterior.

"Într-un accident deosebit de grav, 13 persoane au murit şi alte 32 au fost rănite. Viaţa a şapte răniţi este în pericol", a declarat ministrul pentru presa de la locul accidentului.

Ministrul a precizat că zeci de membri ai echipelor de salvare continuă să încerce să scoată alţi pasageri din caroseria autocarului în această locaţie foarte dificil de accesat.

Acesta nu a precizat naţionalitatea victimelor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.

Răniţii au fost spitalizaţi la Podgorica.

"Majoritatea răniţilor au răni foarte grave. Printre ei se numără şi un copil", a declarat un medic de la un spital din Podgorica, Vladimir Dobricanin pentru televiziunea de stat muntenegreană RTGC.

Autocarul a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri.

Accidentul s-a produs în jurul orei 18.00, ora României.

Acest drum îngust care duce spre coasta adriatică a Muntenegru este foarte periculos şi este cauza a numeroase accidente de maşină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici