Actorii Ion Caramitru, Marian Râlea, Emilia Popescu, Oana Pellea, printre cei veniţi să îi aducă un ultim omagiu lui Ducu Darie, la Bulandra/ FOTO

Actorii Ion Caramitru, Marian Râlea, Emilia Popescu, Oana Pellea se numără printre cei veniţi să îi aducă un ultim omagiu regizorului Alexandru (Ducu) Darie, al cărui trup neînsufleţit a fost depus la Teatrul Bulandra, vineri seară.

4466 afișări
Imaginea articolului Actorii Ion Caramitru, Marian Râlea, Emilia Popescu, Oana Pellea, printre cei veniţi să îi aducă un ultim omagiu lui Ducu Darie, la Bulandra/ FOTO

Caramitru, Râlea, Pellea, printre cei veniţi să îi aducă un ultim omagiu lui Ducu Darie, la Bulandra/ FOTO

Trupul neînsufleţit al lui Alexandru Darie, care a murit miercuri, la vârsta de 60 de ani, a fost depus vineri seară, la ora 20.00, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu.

Oameni obişnuiţi, fani ai regizorului, dar şi personalităţi artistice, precum Marian Râlea, Emilia Popescu, Oana Pellea şi Ion Caramitru, au venit să îi aducă regizorului un ultim omagiu.

De asemenea, au fost trimise coroane de flori din partea unor instituţii precum preşedinţia României, dar şi Familia regală.

Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, Ducu Darie a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia "Coriolanus", au indicat reprezentanţii Teatrului Bulandra într-un comunicat publicat joi. La începutul lunii septembrie, Ducu Darie a prezentat afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut şi alte complicaţii, pe fondul unei depresii imunitare, iar regizorul a murit miercuri.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.

"Cel mai preţios lucru este timpul şi îmi pare rău că în unele momente ale vieţii mele am lăsat să treacă timpul. Dacă ar fi să o iau de la început, acesta este singurul lucru pe care într-un fel l-aş schimba, pentru că până la 20 de ani timpul este al tău, după 30 este al altcuiva şi cu cât mergi în sus, cu atât devine mai furgerător", spunea Alexandru Darie în 2011.

Alexandru (Ducu) Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenţie a regizat spectacolul "Paracliserul", de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul International al şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar şi la Globe Theatre Tokio, Japonia.

În ianuarie 1995 a regizat "Trei surori", de Anton Cehov, premiat de Asociaţia Criticilor de Teatru şi de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei "Viforul", cu Stelian Nistor.

Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 - 2011, a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizaţie înfiinţată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinităţi şi momente hotărâtoare.

A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum "Visul unei nopţi de vară", "Poveste de iarnă", "Trei surori". Despre "Visul unei nopţi de vară", cu care la începutul anilor ’90 a susţinut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.

Ducu Darie a jucat şi în filme, precum "Galax, omul păpuşă" (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar şi mai recentul "Poveste de dragoste", de Cristina Iacob (2015)

"Normalitatea este singurul lucru care nu se simte. Ca şi sănătatea, nu o simţim, avem o viaţă bună, dar când te împiedici şi îţi spargi nasul, atunci îţi dai seama de sănătate", spunea într-o conferinţă Alexandru Darie.

De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, precum titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

Taguri:
ducu darie,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici