UPDATE Ministerul Mediului, despre uciderea ursului Arthur: Garda de Mediu are un control în curs / Cel mai mare urs din UE a fost omorât de un prinţ austriac, în Covasna

  • Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de un prinţ austriac la Ojdula, Covasna.
  • Ecologiştii aduc acuzaţii grave şi cer ajutorul Poliţiei şi al Guvernului.
  • Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna.
  • Garda de Mediu verifică dacă s-a respectat Ordinul ministrului Mediului, de care s-a folosit prinţul austriac.
5903 afișări
Imaginea articolului UPDATE Ministerul Mediului, despre uciderea ursului Arthur: Garda de Mediu are un control în curs / Cel mai mare urs din UE a fost omorât de un prinţ austriac, în Covasna

Foto: Facebook / Agent Green

UPDATE Ursul brun ucis de prinţul austriac în Covasna schimbă regulile de intervenţie şi prevenţie, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, care a propus reducerea termenului derogării pentru extragere la 60 de zile. Două anchete sunt în desfăşurare.

UPDATE Garda de Mediu verifică dacă s-a respectat Ordinul ministrului Mediului, de care s-a folosit prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, când a explicat împuşcarea ursului brun Arthur într-o arie naturală protejată din judeţul Covasna.

„Vânătoarea de urs e ilegală fără derogare, însă derogarea a fost emisă pentru un urs care făcea probleme. În prezent Garda de Mediu verifică daca s-a respectat Ordinul ministrului”, precizează pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministerul Mediului a demarat un control în cazul ursului împuşcat în Covasna, a confirmat, la Digi24, ministrul de resort Tanczos Barna.

Ministrul spune că există numeroase cereri pentru urşi problemă, iar pentru zona respectivă a fost aprobată o singură cerere, fără a oferi detalii suplimentare. Barna a precizat că identificarea unui urs este făcută de asociaţia de vânători locală, caracterizând procesul drept „complicat”.

Ştire iniţială

Organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiştii susţin că este vorba despre braconaj şi că animalul împuşcat este probabil cel mai mare din UE. 

Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de un prinţ austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul.

Ecologiştii aduc acuzaţii grave şi cer ajutorul Poliţiei şi al Guvernului.

Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna. Potrivit Agent Green, derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Comisia Euopeană a aprobat buget statelor membre pentru a compensa imediat fermierii care suferă pagube pe propriul teren din cauza urşilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici