Administraţia penitenciară vrea negocieri pentru contractul colectiv de muncă

Administraţia penitenciară este de acord cu declanşarea negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de muncă pentru cei aproximativ 600 salariaţii civili, precum şi a iniţierii demersurilor pentru Acordul privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici cu statut special.

2 afișări
Imaginea articolului Administraţia penitenciară vrea negocieri pentru contractul colectiv de muncă

Administraţia penitenciară vrea negocieri pentru contractul colectiv de muncă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) afirmă că, după trei ani de la intrarea în vigoare a Legii 293/2004 - "ani grei pentru angajaţii din sistemul penitenciar" -, este necesar să li se asigure acestora un cadru normativ care să rezolve situaţia precară, precum şi starea de nemulţumire, de tensiune în care îşi desfăşoară activitatea cei aproximativ 13.000 de salariaţi ai sistemului penitenciar.

FSANP, susţinută de CNS Cartel Alfa, informează, marţi, printr-un comunicat, că atât la nivelul Administraţiei Nationale a Penitenciarelor, cât şi la Ministerul Justiţiei - prin Comisia de Dialog Social -, administraţia penitenciară a fost de acord cu declanşarea negocierilor pentru salariaţii civili, precum şi a iniţierii negocierilor pentru Acordul privind raporturile de serviciu ala funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

"Prin aceste contracte colective se doreşte ca angajaţii cu contract individual de muncă să beneficieze de drepturile pe care le au funcţionarii publici cu statut special în condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca şi aceştia: spor de fidelitate, primă de concediu echivalentă cu un salariu de bază, grupă de muncă specială, şi alte măsuri care să îmbunătăţească condiţiile de lucru. Încercăm de asemenea să aducem contractul colectiv de muncă la un nivel care să-i motiveze pe angajaţii din penitenciare. Până acum s-a avut în vedere implementarea normelor europene în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile deţinuţilor, însă nu şi pe cele ale angajaţilor din penitenciare", spune sursa citată.

În ceea ce priveşte Acordul privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici cu statut special din ANP, Federaţia susţine că se urmăreşte ca cei aproximativ 12.500 de funcţionari să poată beneficia de ameliorarea condiţiilor de muncă din penitenciare, respectiv "constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă; sănătatea şi securitatea în muncă; programul de lucru; perfecţionarea profesională; alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale sau desemnaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici