ADMITERE LICEU 2014 - Situaţia pe JUDEŢE a repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a

Ministerul Educaţiei Naţionale a finalizat prima etapă a repartizării computerizate în unităţile de învăţământ liceal a elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a, rezultatele fiind publicate în continuare pentru fiecare judeţ din ţară

4925 afișări
Imaginea articolului ADMITERE LICEU 2014 - Situaţia pe JUDEŢE a repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a

ADMITERE LICEU 2014 - Situaţia pe JUDEŢE a repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Suceava: Patru din cele 14 eleve care au luat 10 la evaluarea naţională, admise la un colegiu militar

Patru din cele 14 absolvente de gimnaziu din judeţul Suceava care au luat 10 la evaluarea naţională au optat pentru o carieră militară, fiind admise la Colegiul Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La evaluarea naţională, în judeţul Suceava, 14 absolvenţi, toate fete, au obţinut media 10, iar cinci dintre ele au avut şi media de admitere 10.

Patru dintre fetele care au avut media 10 la evaluarea naţională, Cristina Veronica Gorcea de la Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus, Larisa Gabriela Coca de la Şcoala Gimnazială "Bogdan Vodă" din Câmpulung Moldovenesc, Ioana Mihaela Tanasă de la Şcoala Generală Brăieşti şi Evelnia Sauciuc de la Şcoala Gimnazială Paltinu, au optat pentru o carieră militară şi au fost admise la Colegiul Naţional Miliar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc.

Una dintre ele, Evelina Sauciuc, a absolvit şcoala generală din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei cu media 9,66.

Fata, care se declară foarte fericită şi emoţionată, a reuşit să intre la Colegiul Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, obţinând media de admitere 9,91, iar media finală, 9,95 după ce a luat nota 10 la testul grilă de verificare a cunoştinţelor.

"Vreau să le mulţumesc profesorilor de la şcoala mea. Am învăţat foarte mult, pregătindu-mă conştiincios, zi de zi", afirmă Evelina Sauciuc.

Ea spune că abia aşteaptă să îşi cunoască noii colegi şi să îmbrace uniforma militară.

"Până atunci mă voi bucura de o binemeritată vacanţă", a adăugat Evelina.

O altă elevă care a avut media 10 la evaluarea naţională este Ştefania Chelba. Ea a absolvit Şcoala “Bogdan Vodă” din Rădăuţi şi a fost admisă cu media 10 la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" din Rădăuţi, la specializarea Ştiinţele naturii.

"Am ales specializarea Ştiinţele naturii, pentru că faci de toate câte un pic", spune Ştefania.

Tot nota zece la evaluarea naţională a obţinut şi Diana Ioana Cîrlan, de la Şcoala Gimnazială Bosanci, care a fost admisă tot cu media 10 la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava, la specializarea matematică-informatică bilingv engleză, unde ultima medie a fost 9,61.

Ea a recunoscut că pentru acest rezultat a muncit mult, şi nu doar în clasa a VIII-a.

"Rezultatul este urmare a mai multor ani de muncă, începând din clasa întâi. M-am pregătit zilnic, temele mi le-am scris zilnic, deci m-am pregătit foarte mult. Aş vrea să am rezultate la fel de bune şi la liceu. Nu m-am gândit încă la o carieră, deşi am visele mele, mai am timp să mă gândesc", a spus Diana Ioana.

Cele 14 absolvente de gimnaziu care au luat media 10 la evaluarea naţională au fost premiate, marţi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, ele primind câte 2.000 de lei.

Un alt un premiu, de 3000 de lei, au fost acordate Denisei-Ioana Iordache de la specializarea matematică-informatică din cadrul Liceului Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei, care a obţinut media zece la bacalaureat. Denisa nu a fost prezentă la festivitatea de premiere pentru că se pregăteşte pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" din Iaşi.

 

Bihor: Doar 11 elevi nerepartizaţi în licee şi şcoli profesionale, unde s-a intrat şi cu 1,22

Doar 11 elevi din Bihor nu au fost repartizaţi în licee şi şcoli profesionale întrucât nu au avut loc la niciuna din şcolile pentru care optaseră, deşi în judeţ s-a intrat şi cu media 1,22, pentru ei, dar şi pentru cei 130 de elevi care nici nu s-au înscris fiind disponibile 573 de locuri.

Potrivit rezultatelor primei etape de repartizare la liceu publicate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în acest judeţ s-au înscris la admitere 4.825 de absolvenţi de gimnaziu din cei 4.957 care au terminat clasa a VIII-a în această promoţie.

"Din totalul celor înscrişi, au fost repartizaţi computerizat 3.739 de elevi, 19 au plecat în alte judeţe, 343 au fost admişi la filieră vocaţională, 677 la învăţământul profesional, 8 în licee militare şi 28 sunt candidaţi romi admişi pe locuri speciale", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal.

Unsprezece elevi au rămas nerepartizaţi, ei nereuşind să intre la niciuna din şcolile pentru care optaseră. Alături de cei 130 de elevi care nici nu s-au înscris la admitere, aceştia vor putea să participe la a doua etapă a repartizării computerizate, care va avea loc în 24 iulie.

În total, în liceele din Bihor au rămas disponibile 573 de locuri.

Cele mai căutate licee din judeţul Bihor au fost, la fel ca în anii precedenţi, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea, Liceul Teologic Penticostal "Betel" din Oradea şi Liceul Teologic Baptist "Emanuel" din Oradea (toate pentru specializarea matematică-informatică), precum şi Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea (specializarea economie).

Astfel, la profilul matematică-informatică al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea s-a intrat cu medii între 9,99 şi 9,45, în timp ce la Liceul Tehnologic nr. 1 din comuna Dobreşti, o absolventă a Şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Hidişel a fost admisă cu media 1,22, la profilul industrie textilă şi pielărie.

O parte dintre absolvenţii de gimnaziu din mediul rural şi din oraşele mici au obţinut medii mari şi au optat să urmeze cursurile liceale în unităţi din aceste oraşe sau chiar din comune. Astfel, o elevă care a absolvit gimnaziul la Şcoala nr. 1 din comuna Borod, deşi a avut media 9,81 la admitere, a optat să urmeze cursurile Liceului Teoretic "Gabriel Ţepelea" din aceeaşi comună, la profilul Ştiinţele Naturii, deşi cu această medie putea să-şi aleagă oricare dintre colegiile naţionale din Oradea.

La fel, doi absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale "Miron Pompiliu" din oraşul Ştei, care au obţinut la admitere mediile 9,79, respectiv 9,67, au preferat Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, profilul economie, iar un adolescent care a terminat Şcoala Gimnazială nr. 1 din oraşul Nucet şi a obţinut media 9,69 a optat să urmeze cursurile Colegiului Naţional "Avram Iancu" din Ştei.

Harghita: 176 de elevi cu medii sub 5 admişi la liceu, în vreme ce un elev cu 6,51 a rămas fără loc

Un număr de 176 de elevi cu medii sub 5, între care trei cu medii sub 3, au fost repartizaţi în colegiile şi liceele din judeţul Harghita, în vreme ce un elev de la şcoala generală "Orban Balazs” din Odorheiu Secuiesc, cu media 6,51, a rămas nerepartizat, din cauză că a trecut prea puţine opţiuni.

Inspectorul şcolar Petru Gârbea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că 64 de elevi care au susţinut evaluarea naţională au rămas nerepartizaţi, 60 dintre aceştia din judeţ, doi din Braşov, unul din Mureş şi altul din Neamţ.

"Probabil au presupus că, având mediile pe care le au, vor prinde un loc la liceul pe care şi l-au dorit mai mult şi nu au trecut mai multe coduri de licee. Şi atunci, calculatorul ia în ordinea mediilor şi, dacă până la media lor au luat alţii, dinainte, care au optat pentru acelaşi liceu, ei au rămas fără loc”, a spus Gârbea.

Potrivit acestuia, cea mai mică medie la admitere în Harghita a fost de 2,33, obţinută de un elev de la liceul "Vass Kertes” din Gheorgheni, urmată, în ordine crescătoare, de media 2,44 la Şcoala "Nyiro Jozsef” din comuna Satu Mare şi 2,46 la Vărşag.

Media cea mai mare în cazul elevilor nerepartizaţi este de 6,51, obţinută de un elev de la şcoala generală "Orban Balazs” din Odorheiu Secuiesc, care nu a prins loc la liceu, spre deosebire de elevul cu media 2,33, care a fost repartizat de calculator, în urma opţiunilor trecute în fişa de admitere.

"Media lui (a elevului cu 6,51- n.r.) este bunicică, în schimb este un elev cu 2,33 care a fost repartizat. Acesta a ajuns la clasa de electronică-automatizări de la Liceul Tehnologic «Fogarassy Mihaly» din Gheorgheni. Asta înseamnă, de fapt, tehnician operator tehnică de calcul. Dar acesta este sistemul nostru de repartizare, nu există o barieră la ce înseamnă liceul, că evaluarea naţională este doar un mod de a ordona elevii, or, dacă vrem să avem liceu cu adevărat, ar trebui să existe o limită sub care să nu se permită intrarea”, a afirmat Petru Gârbea.

În Harghita, mai sunt doi elevi cu medii sub 3 repartizaţi la licee, unul cu media 2,48 care va învăţa la liceul din Borsec, iar un alt elev, cu media de admitere 2,88, îşi va continua studiile la liceul tehnologic din Ditrău. În total, numărul elevilor cu medii sub 5, repartizaţi însă în colegii şi licee, este de 176.

Reprezentantul ISJ Harghita a afirmat că elevii rămaşi nerepartizaţi nu au de ce să îşi facă griji, fiind destule locuri libere la liceele din judeţ, planul de şcolarizare fiind conceput astfel încât numărul locurilor de la licee să depăşească numărul elevilor din clasa a VIII-a.

"La liceele vocaţionale - artă, muzică, licee teologice şi sportive - avem 55 de locuri libere, iar la licee cu codificare, adică alte categorii decât cele vocaţionale, 286 de locuri, foarte multe, iar la învăţământul profesional tot pe atâtea, adică încă 286 de locuri. Deci, ei îşi pot continua studiile. Că nu acolo unde au visat, se datorează faptului că nu au trecut mai multe opţiuni şi meritului lor - atât media din clasele 5-8, cât şi evaluarea naţională sunt ale lor”, a conchis inspectorul Gârbea.

Cea mai mare medie de admitere la liceu în Harghita este de 9,89, obţinută de un elev de la Colegiul Naţional "Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

La rândul său, inspectorul şcolar Hodgyai Laszlo a afirmat că la admiterea în clasa a IX-a au fost 27 de note de 10 la matematică, la Limba şi literatura română au fost acordate două note maxime, iar la limba maghiară 21 de note de 10.00.

De asemenea, în Harghita sunt şi 13 elevi care au obţinut 10 pe linie în clasele V-VIII.

 

Covasna: Cea mai mică medie de admitere la liceu din judeţ, 3,56 la "Apor Peter" din Târgu Secuiesc

Cea mai mică medie de admitere din judeţul Covasna, 3,56, s-a înregistrat la specializarea Mecanică a Liceului Tehnologic "Apor Peter” din Târgu Secuiesc, în timp ce cea mai mare medie a fost de 9,21, la specializarea Matematică-Informatică a Liceului Teoretic "Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit site-ului edu.ro, 961 de absolvenţi de clasa a VIII-a din totalul de 997 înscrişi la admitere au fost repartizaţi în judeţul Covasna, conform uneia dintre opţiunile exprimate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 131 de locuri au rămas neocupate, în urma primei etape a repartizării computerizate.

De asemenea, au fost repartizaţi la unităţi din judeţul Covasna 19 de elevi care provin din alte judeţe, majoritatea fiind din judeţul Braşov.

Cea mai mică medie cu care s-a intrat în judeţul Covasna, 3,56, s-a înregistrat la specializarea mecanică a Liceului Tehnologic "Apor Peter" din municipiul Târgu Secuiesc.

La polul opus, la specializarea Matematică-Informatică a Liceului Teoretic "Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe ultima medie de admitere a fost 9,21.

În judeţul Covasna, 72,01 la sută dintre absolvenţii de clasa a 8-a au obţinut medii de peste 5.00 la evaluarea naţională.

 

Media minimă de intrare la Colegiul Unirea din Focşani, 9,27; la un colegiu tehnic s-a intrat cu 2,33

Media minimă de intrare la Colegiul "Unirea" din Focşani, cea mai solicitată unitate de învăţământ din judeţul Vrancea, a fost 9,27, în timp ce la Colegiul Tehnic "Ion Micu" s0a intrat şi cu media 2,33, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit edu.ro, un absolvent de gimnaziu din Vrancea a devenit licean cu media 2.33, urmând să studieze la Colegiul Tehnic "Ion Micu", profilul Electronică Automatizări, alţi 11 elevi cu medii sub 3.00 fiind admişi la licee din Vrancea precum Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" sau Colegiul Tehnic Auto din Focşani.

În Vrancea, Colegiul Unirea rămâne cea mai solicitată unitate de învăţământ din judeţ, unitatea având din toamnă trei liceeni de nota 10, la profilul Matematică - Informatică, unde s-a intrat cu minim 9,27. Tot la acelaşi liceu, ultima medie cu care s-a intrat la Filologie şi la Ştiinţe Sociale a fost 9,17.

La Colegiul Naţional "A. I. Cuza" din Focşani prima medie de admitere a fost 9.96, iar cea mai mică a fost 8.73.

La Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, cea mai mare medie de admitere a fost 7,95 la specializarea Matematică - Informatică, unde toate cele 56 de locuri disponibile s-au ocupat. La specializarea Filologie, ultima medie de admitere a fost 7,25, fiind ocupate toate cele 56 de locuri disponibile. Ultima medie de admitere la profilul Ştiinţe Sociale a fost 4,77. De asemenea, la specializarea Ştiinţe ale Naturii ultimul candidat a fost admis cu media 3,02.

La Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobeşti, la specilizarea Ştiinţele Naturii, ultima medie cu care s-a intrat a fost 3,95, iar după prima etapă de repartizare au rămas libere 11 locuri.

În cadrul primei etape de repartizare computerizată în Vrancea au devenit liceeni 2.226 candidaţi, rămânând neocupate 434 ade locuri.


Buzău: Zece elevi cu medii sub 3, admişi la liceu; cea mai mică medie din judeţ - 2,31

Cea mai mică medie de admitere la liceu în judeţul Buzău a fost 2,31 şi s-a înregistrat la un liceu tehnologic, alţi nouă elevi din judeţ fiind admişi în clasa a IX-a cu medii sub 3, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După finalizarea primei etape de repartizare computerizată a elevilor la licee, în Buzău cea mai mică medie de admitere a fost 2,31, la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filipescu” din municipiul reşedinţă de judeţ. La mică diferenţă s-a aflat un elev admis la Liceul Tehnologic Ruşeţu, cu media 2,49, la profilul mecanic, şi un altul admis cu media 2,60 la Liceul Tehnologic ”Victor Frunză” din Râmnicu Sărat, la industrie alimentară.

În total, zece absolvenţi de gimnaziu au devenit liceeni cu medii sub 3, urmând să meargă la licee din mediul rural, dar şi din municipiul reşedinţă de judeţ.

De partea cealaltă, cele mai mari medii au fost la Colegiul "Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Buzău, unde ultima medie de admitere a fost 9,03, la profilul filologie. Al doilea colegiu din Buzău, în ordinea mediilor, rămâne Colegiul ”Mihai Eminescu”, unde ultima medie a fost 8,41 la filologie.

În judeţul Buzău au fost 2.732 de elevi înscrişi pentru admiterea în clasa a IX-a, iar în prima etapă au fost repartizaţi la liceu 2.729.


Hunedoara: 19 elevi cu medii sub 3 admişi la liceu, în timp ce o elevă cu 7,16 a rămas fără loc

Un număr de 19 elevi cu medii sub 3 au fost repartizaţi în colegiile şi liceele din judeţul Hunedoara, în timp ce o elevă de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva, care a obţinut media 7,16, a rămas nerepartizată, reprezentanţii ISJ afirmând că aceasta a trecut prea puţine opţiuni pe listă.

Potrivit site-ului edu.ro, o elevă de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva care avea media 7,16 a rămas nerepartizată deoarece şi-a trecut prea puţine opţiuni pe listă, în condiţiile în care eleva cu cea mai mică medie de admitere - 2,26 - a fost repartizată la Colegiul Tehnic Agricol “Alexandru Borza” din Geoagiu, la profilul Agricultură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De altfel, 19 elevi cu medii sub 3 au fost repartizaţi în colegiile şi liceele din judeţul Hunedoara la profil mecanică, electromecanică, agricultură, fabricarea produselor din lemn, construcţii şi instalaţii şi lucrări publice.

Elevii care au obţinut medii mari la evaluarea naţională au optat pentru unităţile şcolare cu renume.

Cele mai mari note de admitere în clasa a IX-a în judeţul Huendoara au fost înregistrate la Colegiul Naţional “Decebal” Deva, unde ultima medie de intrare la profilul ştiinţele naturii specializare în limba engleză a fost 9,75, la profilul matematică-informatică a fost 9,22, iar la profilul filologie cu specializare în limba engleză ultima medie de intrare a fost 9,38.

Medii mari de admitere în clasa a IX-a au fost şi la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Petroşani, unde ultimele medii de intrare au fost 9,63 la profilul ştiinţele naturii, 9,33 la profilul matematică-informatică şi 9 la filologie, în timp ce la Liceul teoretic “IC Bratianu” din Haţeg, la profilul matematică-informatică, au fost declaraţi admişi doar absolvenţii de gimnaziu cu medii peste 9,13.

Cea mai mică medie de admitere la liceu din judeţ a fost la Liceul Tehnologic "Crişan" din Cricior, de 2,34.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, inspectorul Marta Mathe, a declarat că dintre cei 2.783 candidaţi înscrişi pentru admiterea în clasa a IX-a, 2.767 au fost declaraţi admişi într-unul dintre liceele sau colegiile pe care şi le-au trecut pe listă, iar 16 au rămas nerepartizaţi, deşi există 481 de locuri libere în judeţul Hunedoara.

"Asta înseamnă că şi-au pus prea puţine opţiuni pe listă. Mediile celor care nu au fost admişi sunt între 2,43 şi 7,16”, a precizat Marta Mathe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici