Adrian Năstase a fost retrimis în judecată

Adrian Năstase, soţia sa Dana Năstase, precum şi Irina Jianu au fost trimişi din nou în judecată în dosarul privind bunurile achiziţionate din China, după ce Camera Deputaţilor a avizat, în martie 2009, cercetarea fostului premier, acuzat că a primit foloase necuvenite de 630.000 de euro.

42 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase a fost retrimis în judecată

Adrian Năstase a fost retrimis în judecată (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a lui Adrian Năstase, fost premier şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru luare de mită şi şantaj, a Danei Năstase pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, dar şi a Irinei Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru dare de mită şi spălare bani.

De asemenea, Jianu este acuzată de participaţie improprie la infracţiunea de folosire a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de folosire de acte falsificate şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acuzaţiile aduse lui Adrian Năstase

Procurorii au stabilit că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 de lei vechi, adică aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti, de pe strada Cristian Tell.

Procurorii acuză că Năstase ar fi primit de la Irina Jianu aproape 400.000 de lei reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China şi a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în ţară şi transportul intern, precum şi peste 200.000 de lei reprezentând contravaloarea lucrărilor de tâmplărie cu geam termopan executate de Regal Glass Bacău la imobilul său din localitatea Cornu, judeţul Prahova şi suportate din fondurile Vertcon Bacău.

De asemenea, fostul premier ar fi primit aproximativ 1,6 milioane de lei reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţii şi renovare executate la imobilul situat în strada Cristian Tell din Bucureşti, din fondurile Conimpuls Bacău, Vertcon Bacău, precum şi alte sume din bani personali ai Irinei Jianu.

"Sumele de bani au fost primite de la inculpata Irina Paula Jianu în scopul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituţiei la conducerea căreia se afla", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA îl mai acuză pe Adrian Năstase că ar fi beneficiat din partea lui Ioan Păun - martor în acest dosar - de prestarea serviciilor de achiziţionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum şi pentru menţinerea permanentă în misiune în străinătate.

"În cursul lunii martie 2006, dată la care exercita funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în scopul îngreunării urmăririi penale în cauza în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în mod repetat, inculpatul Adrian Năstase l-a ameninţat pe consulul Ioan Păun cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru acesta (şi anume că acesta lucrează sub acoperire pentru anumite instituţii) pentru a-l determina să-şi retracteze declaraţiile date în cauză şi să nu predea organelor de anchetă documentele doveditoare în posesia cărora acesta se afla", potrivit DNA.

Adrian şi Daniela Năstase au achiziţionat din China materiale de construcţii

Procurorii au mai stabilit că, în perioada 2002-2004, Adrian şi Daniela Năstase au achiziţionat din China materiale de construcţii, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor două imobile din Bucureşti (Zambaccian, Cristian Tell) şi a imobilului din localitatea Cornu.

Bunurile ar fi fost achiziţionate din diverse târguri, fie fără acte, fie pe baza unor documentele de vânzare emise pe numele lui Ioan Păun, fiind transportate şi depozitate într-un hotel dezafectat al Ambasadei României din China.

"Pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că legislaţia vamală este respectată, o parte din bunurile achiziţionate au fost introduse în ţară ca importuri efectuate de Vertcon, conducerea acestei societăţi fiind determinată de inculpata Irina Paula Jianu să suporte din fondurile societăţii cheltuieli care nu erau aferente activităţii acestora, respectiv suma de suma de 3.683.683.943 de lei vechi. Această sumă reprezintă contravaloarea bunurilor achiziţionate din China de Adrian Năstase şi Daniela Năstase, a cheltuielilor de transport şi a taxelor vamale", se mai arată în comunicat.

S-au completat cu date nereale documentele comerciale externe

Anchetatorii au mai stabilit că pentru efectuarea operaţiunilor de vamă, din dispoziţia Irinei Jianu s-au completat cu date nereale documentele comerciale externe şi de transport internaţional - invoice, packing list-uri, certificate de calitate şi conformitate -, centralizatoarele de import şi declaraţiile pentru valoarea în vamă, precum şi avizele de însoţire a mărfii.

Bunurile introduse în ţară ca importuri efectuate de Vertcon Bacău au fost transportate în depozitul aparţinând Remat Chitila, iar de aici au fost preluate de către adevăraţii proprietari, regăsindu-se în imobilele din Zambaccian, Cristian Tell şi Cornu, potrivit anchetatorilor.

"În scopul ascunderii infracţiunilor de dare şi luare de mită, inculpata Irina Paula Jianu şi-a folosit autoritatea pe care o avea asupra administratorilor societăţilor Conimpuls Bacău, Vertcon Bacău şi Regal Glass Bacău, pentru a determina cele trei societăţi să efectueze lucrări la imobilele din localitatea Cornu, judeţul Prahova şi respectiv Bucureşti, strada Cristian Tell, fără încheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile, contract în baza căruia societăţile să stabilească condiţiile de facturare şi încasare a contravalorii lucrărilor efectuate sau să îşi recupereze cheltuielile în caz de neefectuare a plăţilor de către beneficiar", se mai arată în comunicatul DNA.

Autoritatea Irinei Jianu asupra administratorilor celor trei societăţi deriva din calitatea de fost asociat, administrator şi administrator în fapt, inspector general de stat în cadrul ISC - instituţie cu atribuţii de control în domeniul construcţiilor, precum şi în baza relaţiei sale de prietenie cu primul ministru Adrian Năstase. În acest fel, Irina Jianu i-ar fi determinat să folosească cu rea-credinţă banii şi bunurile societăţilor, pierderile suferite de către societăţi ridicându-se la peste 650.000 de lei în dauna Vertcon, la 81.000 în dauna Regal Glass Bacău şi la pe 12.000.000 de lei în dauna Conimpuls Bacău.

De asemenea, Jianu ar fi disimulat provenienţa sumei de 262.800 de lei primită drept mită de Adrian Năstase, introducând banii în Regal Glass ca împrumut societate şi a dispus ca din această sumă să fie decontate lucrările efectuate la imobilul soţilor Năstase din Bucureşti, strada Cristian Tell. Lucrările decontate au fost înregistrate şi respectiv facturate pe un beneficiar fictiv, mai precizează procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici