Adrian Năstase, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită - Mediafax

Adrian Năstase, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită

Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care vor mai fi judecaţi fostul său consilier Ristea Priboi şi Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

65 afişări
Imaginea articolului Adrian Năstase, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită

Adrian Năstase, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Astfel, Adrian Năstase va fi judecat pentru dare demită, Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţionalpentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) întreanii 2001-2004 va fi deferit justiţiei pentru sustragere saudistrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii,iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru AdrianNăstase, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate laluare de mită şi la dare de mită, informează, miercuri, DirecţiaNaţională Anticorupţie (DNA).

 

Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, încalitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenireaşi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinulpersoanei denunţătoare, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase,cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşidesfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, olucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000de dolari, într-un cont bancar având-o ca titular pe NăstaseDaniela, soţia lui Adrian Năstase.

Cu această ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase căva bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000,sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-adeclarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşteaceastă finalitate, susţin procurorii.

"Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de28.12.2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României,Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emitereaH.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate deprim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia depreşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi CombatereaSpălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinteCucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupade coordonarea verificărilor legate de provenienţa şicircumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul DanieleiNăstase)", precizează DNA.

După numirea în funcţie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr.S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o, înprezenţa denunţătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primuluiministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia dinurmă".

În 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privirela dispariţia lucrării nr.S3439/1999.

Ioan Melinescu şi Adrian Năstase au fost iniţial trimişi înjudecată la data de 31 mai 2007, pentru aceleaşi infracţiuni,.

În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie a dispus restituirea la Direcţia NaţionalăAnticorupţie a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucâts-a apreciat că Adrian Năstase beneficiază de imunitateaconferită de calitatea de fost prim ministru. Restituireas-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale (ulterioarătrimiterii în judecată) care a admis o excepţie deneconstituţionalitate invocată de Năstase într-un dosar separat.Curtea Constituţională a decis atunci că procedura specială deurmărire penală aplicabilă miniştrilor în funcţie trebuie extinsăşi la nivelul foştilor miniştri pentru infracţiunile săvârşite înexerciţiul funcţiei lor.

Astfel, la 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului depe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat CamereiDeputaţilor declanşarea procedurilor pentru formulareacererii de urmărire penală faţă de Adrian Năstase, înacest dosar.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 4 martie, Hotărârea nr.8conform prin care se cerea urmărirea penală a lui AdrianNăstase, fost prim-ministru, pentru faptele care facobiectul dosarului menţionat.

Dosarul va fi trimis Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie.

"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă,conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şitrimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţiecare nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei denevinovăţie", arată DNA.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici