Aeronava Hercules a MApN a evacuat 56 de români şi străini din Libia, aterizând cu bine la Bucureşti

Una dintre cele două aeronave militare trimise pentru evacuarea cetăţenilor români din Libia, un avion C-130 Hercules, s-a întors în cursul dimineţii de vineri la Bucureşti, cu 56 de cetăţeni români şi străini.

78 afișări
Imaginea articolului Aeronava Hercules a MApN a evacuat 56 de români şi străini din Libia, aterizând cu bine la Bucureşti

Aeronava Hercules a MApN a evacuat 56 de români şi străini din Libia, aterizând cu bine la Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Avionul Hercules a ajuns la Tripoli joi în jurul orei 18.00, fiind aşteptat de 51 de cetăţeni români care se aflau deja pe aeroport, potrivit datelor Ministerului de Externe.

Aeronava a luat la bord şi pasageri străini, totalul persoanelor evacuate cu acest avion ajungând astfel la 56.

Avionul a decolat de la Tripoli joi la ora 23.30 şi a aterizat la Bucureşti în cursul dimineţii zilei de vineri, după o escală de alimentare la La Valetta, în Malta.

Cealaltă aeronavă militară C 27 J SPARTAN rămâne în continuare pe aeroportul La Valetta din Malta, urmând să fie utilizată vineri, potrivit necesarului de zboruri stabilit de MApN şi MAE.

MAE a anunţat în cursul nopţii că reprezentanţii misiunii diplomatice prezenţi pe aeroportul din Tripoli sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară de specialitate tuturor cetăţenilor români care doresc îmbarcarea la bordul aeronavei. MAE aminteşte că echipa consulară este situată în partea stângă a aeroportului din Tripoli - la sediul clădirii VIP.

Totodată, au fost trimişi la aeroportul Luca din La Valetta trei funcţionari consulari din cadrul secţiei consulare a Ambasadei României la Roma, în vederea acordării de asistenţă umanitară şi consulară cetăţenilor români ce urmează a fi evacuaţi din Libia.

O celulă de criză din cadrul Departamentului Consular funcţionează, în continuare, în regim permanent, cetăţenii putându-se adresa permanent la numărul de telefon +4021.319.21.37.

Cele două aeronave militare româneşti trimise pentru evacuarea românilor din Libia au decolat joi, începând cu ora 13.30, de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni.

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre pentru aprobarea unor măsuri speciale, ca urmare a stării de criză şi urgenţă umanitară din Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă, iar ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a dispus pregătirea celor două aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene, pentru evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Libia.

Alte 15 persoane, cetăţeni români, care reuşiseră să părăsească Libia la bordul unui avion polonez, au revenit în noaptea de joi spre vineri în România.

Numărul românilor repatriaţi din Libia până în prezent este de aproximativ 180. În Libia trăiau circa 500 de români şi, de la începerea violenţelor, 220 au făcut cerere de asistenţă pentru repatriere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici