Aerul curat ar putea distruge bazinul Amazonului

Reducerea poluării cu ajutorul aerosolilor, combinată cu încălzirea globală, poate creşte riscul de secetă în Amazon, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi brazilieni, publicat în revista Nature.

988 afișări
Imaginea articolului Aerul curat ar putea distruge bazinul Amazonului

Aerul curat ar putea distruge bazinul Amazonului (Imagine: www.braziltravel.com)

Cercetătorii au "identificat o asociere între reducerea emisiilor de dioxid de sulf provenite din combustia carbonului şi creşterea temperaturilor de suprafaţă din Atlanticul de Nord tropical", potrivit unui comunicat redactat de Matthew Collins de la Met Office Hadley Centre, din Marea Britanie.

Aerosolii sunt microparticule în suspensie emise prin activităţi naturale (foc, vulcani etc.) şi umane (combustie). Influenţa acestora asupra climatului rămâne una dintre incertitudinile majore în modelarea climatului. Ei joacă încă un rol puţin cunoscut în absorbţia sau reflectarea razelor solare, în formarea norilor şi a precipitaţiilor.

"Simulările noastre arată că, în viitor, regiunea Atlanticului de Nord se va încălzi mai repede decât cea a Atlanticului de Sud, fapt care va conduce la o deplasare spre nord a zonei de convergenţă intertropicală şi la suprimarea ploilor în perioada iulie - octombrie în Amazonul occidental", scriu cercetătorii în Nature.

În 2005, Amazonul a cunoscut cea mai puternică secetă din ultimii 100 de ani. În timpul sezonului secetos (iulie - octombrie), nivelurile cursurilor de apă au scăzut atât de mult încât navigarea pe anumite fluvii, ca Salomon, unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului, a fost întreruptă.

"Spre 2025, o secetă de această amploare s-ar putea produce o dată la doi ani. Din 2060, această secetă s-ar produce în nouă din zece ani", a spus Collins.

Amazonul reţine aproximativ o zecime din dioxidul de carbon (C02) stocat în ecosistemele terestre. Orice modificare a vegetaţiei sale are consecinţe la nivelul întregii planete, confruntată cu o creştere fără precedent a concentraţiei de gaze cu efect de seră, mai ales CO2, în atmosferă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici