AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Arad: Mai mult de o treime dintre consilierii judeţeni au afaceri sau acţiuni în firme

Mai mult de o treime dintre consilierii judeţeni arădeni au afaceri sau deţin acţiuni în firme, cel mai cunoscut dintre afaceriştii din forul legislativ judeţean fiind preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, care este acţionar la o firmă de proiectări, dar care are şi o avere însemnată.

813 afișări

Potrivit declaraţiilor de interese afişate pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) Arad, din 33 de consilieri, 14 sunt asociaţi în firme sau deţin acţiuni, însă doar un patron care este şi consilier declară că are afaceri cu statul.

Singurul consilier judeţean din Arad care declară că derulează afaceri cu statul este Sorin Victor Roman, ales pe listele PDL. El este asociat unic şi director general la Predict CSD Consulting, care are în derulare un contract cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Contractul se referă la servicii de formare, iar în 2010 consilierul a încasat peste 8.000 de lei de la ANPCDEFP, în timp ce pentru acest an estimează, în declaraţia de interese, că va încasa 3.500 de euro.

În declaraţia de avere, consilierul susţine că nu are în proprietate terenuri, clădiri ori autoturisme, dar declară depozite bancare de 60.000 de lei. De la firma pe care o deţine, alesul judeţean ar fi încasat doar 2.500 de lei anul trecut.

Ceilalţi 13 consilieri cu afaceri susţin că nu derulează contracte cu statul.

Printre cei mai prosperi consilieri judeţeni cu afaceri se numără preşedintele PDL Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, care este socrul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă (al cărui naş de căsătorie este şeful statului, Traian Băsescu).

Seculici deţine 17,5 la sută din acţiuni la SC Proiect SA Arad, unde este şi director, valoarea acţiunilor fiind de 105.000 de euro. Liderul PDL Arad nu menţionează niciun contract cu statul în declaraţia de interese.

"Nu am mai derulat niciun contract cu statul de câţiva ani", a declarat Gheorghe Seculici.

În ultima declaraţie de avere, Seculici arată că soţia sa deţine 32 de hectare de terenuri în judeţ, obţinute prin moştenire, retrocedare, donaţie sau cumpărare. Mai sunt menţionate două imobile în judeţ, unul de 200 de metri pătraţi, iar altul de 290 de metri pătraţi, dar şi un imobil de 200 de metri pătraţi în SUA, toate fiind pe numele soţiei.

Seculici declară că deţine un autoturism Nissan Murano de 40.000 de dolari şi un altul Toyota de 32.000 de euro, dar şi bijuterii de 55.000 de euro.

Veniturile obţinute din salarii în anul precedent se ridică la 70.000 lei şi 12.420 de dolari, în timp ce soţia a câştigat din salarii 21.000 de dolari şi 14.440 lei. Liderul PDL Arad a donat unei persoane fizice, în acest an, un teren în valoare de 7.700 de euro.

Consilierul Cosmin Galu, ales pe listele PNŢCD, este asociat la patru firme, unde este şi administrator, două fiind de consultanţă pentru afaceri şi management, una de consultanţă juridică, iar alta în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri. El deţine 50, 49, 33 şi 8,33 la sută din părţile sociale în cele patru firme, dar din declaraţia de avere reiese că nu are nicio proprietate imobiliară şi nici autoturism. Are acordate împrumuturi de 28.000 de lei şi de plătit datorii de 21.500 de euro şi 27.000 de lei la o bancă şi la două persoane fizice.

Şi consilierul judeţean PDL Ciprian Florin Don este asociat la trei firme, cu participaţii de 33, 40 şi 50 la sută, dar în declaraţia de avere arată că deţine doar un teren de 500 de metri pătraţi în Curtici şi un autoturism BMW, în timp ce la o bancă are de plătit 7.000 de euro.

Un alt consilier PDL, Sandu Virgil Leah, este asociat în patru firme de comerţ sau producţie de tâmplărie PVC, fără să precizeze valoarea acţiunilor sau a părţilor sociale. Totuşi, acesta declară că deţine suprafeţe mari de terenuri în mai multe localităţi din judeţ, respectiv 300 de hectare, dar şi imobile în Arad, Agrişul Mic şi Vladimirescu. Din salarii, consilierul a obţinut 48.000 de lei anul trecut, iar din dividende - aproximativ 150.000 de lei.

Consilierul PDL Ionel Giurgelea produce alcool etilic şi băuturi alcoolice distilate, fiind asociat şi administrator la firma SC Prodaco Mat SRL din Gurahonţ. El declară că deţine două hectare de teren, dar nu precizează unde, un autoturism "GIP Miţubişi" (Jeep Mitsubishi - n.r.), o casă de 400 de metri pătraţi şi un venit din funcţia de administrator de 19.000 de lei pe an.

Ceilalţi consilieri judeţeni cu afaceri sunt: Ionel Dat (PSD) - asociat unic la o firmă şi asociat cu 50 şi 62 la sută participaţii la alte două firme, Ana-Lenuţa Moţica (PNL), Adrian Năsui (PDL) - asociat la trei firme (cu participaţii de 50, 42 şi 30 la sută), Mircea Purcaru (PC), Gheorghe Sabău (PSD), Eugen Vancu, Velici Florin Teodor (PDL) şi Vesa Teodor (PC).

(Material realizat de Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici