AFP: Un program de reciclare a calculatoarelor unic în România le oferă copiilor defavorizaţi o şansă

Societatea nu le oferă nicio speranţă romilor şomeri sau copiilor romi defavorizaţi, însă un program de reciclare a deşeurilor electronice, unic în România, le oferă tuturor o şansă.

1350 afișări
Imaginea articolului AFP: Un program de reciclare a calculatoarelor unic în România le oferă copiilor defavorizaţi o şansă

AFP: Un program de reciclare a calculatoarelor unic în România le oferă copiilor defaforizaţi au o şansă (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)

"S-a creat o reţea de energii care oferă o şansă tuturor", a declarat pentru AFP Elisabeta Lăcătuş, fondatoarea unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), "Dincolo de tăcere", ce oferă susţinere unor tineri autişti şi copii romi, la Galaţi, un oraş de pe Dunăre, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina.

La Bucureşti, Asociaţia "Ateliere fără frontiere" este prima za a acestui lanţ şi colectează calculatoare la care renunţă companii multinaţionale cu activitate în România, ca Auchan, Carrefour, Apa Nova (Veolia), GDF Suez şi Renault Dacia.

Odată cu generalizarea utilizării calculatoarelor în lume, volumul de deşeuri electronice este într-o creştere exponenţială, potrivit ONU.

Însă aceste deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) care conţin PVC, metale grele şi substanţe chimice pot fi toxice pentru mediu şi sănătate.

Europa a generat zece milioane de tone de DEEE pe an, potrivit Comisiei Europene (CE).

Comisia doreşte să crească nivelul de colectare şi reciclare.

Asociaţia din Bucureşti are o contribuţie în acest sens în România, colectând peste 100 de tone pe an.

Persoane fără domiciliu stabil, în şomaj sau cu handicap repară calculatoarele. Ele beneficiază de un salariu, monitorizare psihologică, ajutor pentru găsirea unei locuinţe şi formare profesională.

O parte a componentelor este vândută unor firme de reciclare, asigurând o finanţare.

Peste 80 de persoane au fost ajutate începând din 2009 şi până în prezent. Jumătate dintre ele au găsit un loc de muncă stabil, ulterior, în alte întreprinderi.

În cea de a doua cea mai săracă ţară din Europa, calculatoarele reparate sunt oferite unor şcoli şi asociaţii.

Acest proiect economic de solidaritate a permis donarea unui număr de 1.380 de calculatoare în 2012, asigurând o legătură între două "lumi".

Între lumea companiilor pentru care calculatoarele sunt nişte obiecte obişnuite şi lumea copiilor de la Şcoala nr. 15 Elena Cuza, într-un cartier istoric, dezmoştenit, în Galaţi.

"Majoritatea copiilor de la şcoala noastră nu au jucării acasă. Anumite familii nu au nici măcar electricitate sau apă curentă, aşa că vă imaginaţi că nu au nici calculatoare", a declarat Nicolae Ciocan, un profesor de educaţie fizică ce depune eforturi de 14 ani să le ofere acestor elevi romi o şansă să reuşească.

"Toţi oamenii care au prejudecăţi şi cred că romii nu pot fi educaţi se înşală. În fiecare an avem copii care reuşesc foarte bine", subliniază el.

"Dar vin la şcoală cu probleme mai mari decât ceilalţi şi trebuie susţinuţi", a adăugat profesorul, evocând situaţia economică dificilă a familiilor şi dezinteresul autorităţilor.

Vechi de aproape zece ani, calculatoarele de la Şcoala nr. 15 sunt depăşite moral, iar uneori nu pot fi reparate din cauza vechimii.

Copiii obişnuiţi cu calculatoarele încep să fie despărţiţi de ceilalţi, care nu le au, de o adevărată "fractură digitală".

Însă profesori, voluntari şi Lăcătuş vor să răstoarne această tendinţă.

Lăcătuş a obţinut de la Ateliere mai multe calculatoare atât pentru şcoală, cât şi pentru un sediu în care primeşte copii cărora le oferă susţinere şcolară şi lecţii de informatică.

David, în vârstă de zece ani, este unul dintre beneficiari. El desenează fericit o casă cu ajutorul programului Paint. "Nu am calculator acasă", spune acest copil pasionat de matematică.

Petrişor, în vârstă de nouă ani, crescut de nişte bunici cu vederea slabă şi săraci, se află în aceeaşi situaţie. Însă, la asociaţie, el utilizează mouse-ul cu multă îndemânare, desenând un cireş.

"Au o mare curiozitate faţă de calculatoare, care sunt în acelaşi timp nişte instrumente pentru învăţat şi de joacă", spune Ciocan.

Mama unei fete autiste, Lăcătuş vrea să utilizeze calculatoarele pentru a ajuta copiii ce suferă de această tulburare să comunice.

"Astăzi mă simt util, munca mea înseamnă ceva pentru aceşti copii", declară zâmbind Thalo Kitoka, în vârstă de 24 de ani, care a scăpat de griji cu ajutorul reciclării calculatoarelor, de la celăllt capăt al reţelei, la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici