Agenţia Bunurilor Indisponibilizate va avea sediul la hotelul Triumf, alături de DNA. Ministrul Raluca Prună: Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va avea sediul la hotelul Triumf din Capitală, alături de DNA, în prezent cele două instituţii împărţind sediul din strada Walter Mărăcineanu, a anunţat, duminică, ministrul Raluca Prună, precizând că la ANABI a fost numit şi un director.

586 afișări
Imaginea articolului Agenţia Bunurilor Indisponibilizate va avea sediul la hotelul Triumf, alături de DNA. Ministrul Raluca Prună: Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională

Agenţia Bunurilor Indisponibilizate va avea sediul la hotelul Triumf, alături de DNA. Ministrul Raluca Prună: Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Prezentă duminică la ceremonia organizată la Curtea de Apel Bucureşti, cu ocazia Zilei Justiţiei, ministrul Raluca Prună a precizat că ANABI funcţionează la acest moment alături de o parte din DNA, într-o clădire din strada Valter Mărăcineanu din Bucureşti, urmând ca sediul instituţiei să fie mutat la Hotelul Triumf din bulvardul Kiseleff.

"Deocamdată vom împărţi un sediu cu DNA-ul în strada Walter Mărăcineanu. Ştiţi că s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care hotelul Triumf va fi dat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi acestei agenţii. Într-un viitor, mediu spre lung, vom fi acolo, acolo sunt necesare investiţii. Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională, suntem într-un calendar, facem inventarul bunurilor indisponibilizate, nu avem nici un fel de întârziere. Nu mi-a fost deloc uşor ca ministru, am căutat din luna ianuarie un sediu. Important este că l-am găsit, nu unde este ", a spus Raluca Prună.

Ministrul a precizat ca a fost numit şi un director al Agenţiei, Cornel Călinescu, fost director în Ministerul Justiţiei.

"Are un director, preşedinte, are un consiliu cu reprezentanţi de la fiecare instituţie la care legea cere, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe, parchetele. Am numit preşedintele Agenţiei, este domnul Cornel Călinescu, care a fost director în Ministerul Justiţiei şi care este unul dintre cei mai mari experţi anticorupţie la nivelul administraţiei. Este o persoană care din 2001 face exact acelaşi lucru, o persoană care este cunoscută şi la nivel internaţional. Este persoana care a făcut posibilă, alături de ministrul Cazanciuc, adoptarea acestei legi în Parlament. Aşteptăm ca Ministerul Finanţelor să-şi desemneze vicepreşedintele Agenţiei şi, da, cred că suntem în calendar bun", a mai spus Prună.

Ministrul Justiţiei a spus că regretă că nu a reuşit să ducă la îndeplinire mai multe proiecte, făcând referire la fostul premier Victor Ponta.

"Eu vreau să-mi exprim regretul că prea mare lucru, de când mi-am preluat mandatul, nu s-a făcut. Spun asta public, fără ezitare, sunt dezamăgită de luare de poziţie a fostului premier care este magistrat, a fost magistrat. Dacă iubea atât de mult justiţia, putea să facă chiar mai mult decât tehnocratul", a menţionat ministrul.

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate a fost înfiinţată în baza unei legi adoptate de Camera Deputaţilor pe 11 noiembrie 2015 şi adoptată apoi de preşedintele Klaus Iohannis. ANABI este instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei.

Bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

De asemenea, acestea pot fi date în folosinţă gratuită asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi Academiei Române şi academiilor de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială, de interes public, sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz.

În ceea ce priveşte sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare se alocă, pe baza bilanţului anual prezentat de Agenţie, astfel: 20% pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării; 20% pentru Ministerul Sănătăţii; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justiţiei; 15% pentru asociaţii şi fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social şi pentru academii de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici