Ajutoare pentru sinistraţi: Dispută pe ulei şi mălai în satele izolate de ninsoare

Mai mulţi primari din judeţele Vrancea şi Buzău, grav afectate de ninsori, spun că de când au început să ajungă ajutoarele în localităţile izolate de nămeţi oamenii se ceartă între ei ori acuză autorităţile că împart pachetele preferenţial.

681 afișări
Imaginea articolului Ajutoare pentru sinistraţi: Dispută pe ulei şi mălai în satele izolate de ninsoare

Ajutoare pentru sinistraţi: Bătaie pe ulei şi mălai în satele izolate de ninsoare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

În Vrancea, de zile întregi, camioane încărcate cu alimente, îmbrăcăminte şi medicamente ajung la oamenii care au nevoie de ajutor.

Pentru mulţi dintre localnici, o sticlă de ulei şi o pungă cu mălai sunt motive de dispută. Mai ales că ajutoarele au venit pe rând, iar primăriile au trebuit să împartă totul astfel încât să poată da fiecăruia câte ceva.

La Gura Caliţei, primarul Dragoş Bâtculescu susţine că nu poate să-i mulţumescă pe toţi localnicii, indiferent de cum ar împărţi alimentele.

"Mă chinui cu ajutoarele ca să fie toată lumea muilţumită, dar nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi, vor cât mai mult. Nu-i înţeleg nici pe care au cât de cât cu ce trăi şi care tot vor, nu înţeleg că sunt familii defavorizate. Am speranţa că oamenii se vor linişti şi că vor trece la treabă în gospodăriile lor, fără să-i mai intereseze ce e în curtea vecinului”, a declarat pentru Dragoş Bîtculescu primarul din Gura Caliţei, judeţul Vrancea.

Şi la Dumitreşti situaţia este similară. Acolo a ajuns şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, cu utilaje şi ajutoare pe care le-a împărţit personal.

Ajutoare au sosit însă şi din altă parte, dar nemulţumirile nu au întârziat să apară, potrivit primarului Iulian Strîmbei: "Sunt nemulţumiri ca peste tot, niciodată nu o să fie toată lumea mulţumită. Unul zice că a luat o sticlă de ulei, iar vecinul două. Unul că a luat mai puţine conserve ca altul. E greu".

Pe de altă parte, primarul localităţii Ciorăşti, Viorel Haiducu, spune că nu ajutoarele sunt "cele care vor salva România de la sărăcie, ci o strategie şi o bună organizare".

Mai mult, oamenii au nevoie nu atât de hrană, cât mai ales de soluţii pentru ca sate întregi să nu mai rămînă izolate, spune acelaşi primar.

Nu ne trebuie ajutoare nouă, ci o organizare ca să nu mai ajungem să stăm 12- 15 zile fără drumuri. Oamenii nu au nevoie de milă, ci de corectitudine", a spus primarul din Ciorăşti.

În judeţul Vrancea, 4300 de oameni din 22 de sate şi cătune din opt comune continuă să fie izolaţi joi după-amiază, din cauza drumurilor impracticabile, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi în judeţul Buzău situaţia este similară.

La Scutelnici, primarul Sandu Chircu, spune că şi în localitatea pe care o conduce au apărut neînţelegeri între oameni pe motiv că unii au primit mai multă mâncare, alţii mai puţină: "La români e scandal oriunde s-ar da ajutoare".

De asemenea, primarul localităţii Robeasca, Domnica Vlad, susţine că ajutoarele au creat "zâzanie", fiind localnici care s-au plâns că alimentele sunt împărţite preferenţial.

Pe de altă parte, viceprimarul localităţii Glodeanu Siliştea, Constantin Licu susţine că alimentele care au fost distribuite de la Primărie au fost împărţite în mod egal localnicilor din zonele izolate, însă certurile dintre localnici s-au iscat din cauza celor care au împărţit ajutoarele fără a colabora cu Primăria, ci pe cont propriu.

Judeţele Buzău şi Vrancea au fost grav afectate de ninsori şi viscol în ultimele săptămâni. Mii de oameni au rămas izolaţi după ce drumurile au fost acoperite de nămeţi.

Atât în Buzău, cât şi în Vrancea au fost şi sunt încă localităţi în care casele sunt înghiţite de zăpadă, stratul de omăt depăşind în unele zone cinci metri.

De altfel, judeţul Vrancea a fost în stare de alertă pe perioada codului portocaliu de ninsori şi viscol, în timp ce la Buzău patru localităţi s-au aflat în stare de alertă până joi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici