Alegerile din 26 mai: Autoritatea Electorală a tras la sorţi operatorii pentru cele 18.730 de secţii de votare şi 3.186 de UAT-uri din ţară

AEP a făcut joi tragerea la sorţi şi repartizarea operatorilor de calculator care vor opera informatic datele la alegerile din 26 mai. Directorul general Gabriel Săucă a explicat care este algoritmul în baza căruia se face tragerea la sorţi şi a operatorilor pentru cele 18.730 de secţii de votare.

1739 afișări
Imaginea articolului Alegerile din 26 mai: Autoritatea Electorală a tras la sorţi operatorii pentru cele 18.730 de secţii de votare şi 3.186 de UAT-uri din ţară

AEP a tras la sorţi operatorii pentru cele 18.730 de secţii de votare şi 3.186 de UAT-uri din ţară

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut joi tragerea la sorţi şi repartizarea operatorilor de calculator, ”cei care se vor afla în ziua votării şi vor opera în acele tablete, cunoscute din anul 2016, de la locale şi parlamentare”, aşa cum a anunţat preşedintele Autorităţii Constantin-Florin Mituleţu Buică, într-o conferinţă de presă organizată în timpul tragerii la sorţi.

Sistemul informatic va monitoriza prezenţa la vot şi verificarea votului ilegal, informaţii care vor fi aproape în timp real puse pe site-ul Biroului Electoral în ziua votului şi, ulterior, informaţii care vor fi utilizate la centralizarea rezultatelor votării, la repartizarea mandatelor şi, implicit, la sesizarea cu privire la vot multiplu sau încercarea de fraudare în vreun fel a procesului electoral, a mai spus preşedintele AEP.

Directorul general din AEP, Gabriel Săucă, care se ocupă cu sistemul informaţional electoral naţional şi de evidenţa operatorilor a explicat în direct algoritmul tragerii la sorţi.

”Pe teritoriul ţării sunt organizate 18.730 de secţii de votare în 3.186 de UAT-uri. Numărul operatorilor pe care i-am desemnat în ultimele două luni şi pe care i-am instruit este de 31.604. Pentru a putea desfăşura procesul electoral trebuie să ne asigurăm că în fiecare din cele 18.730 de secţii de votare există un operator. Pe lângă aceştia, în conformitate cu prevederile legale mai avem o rezervă de 20% operatori la nivelul ţării, respecti 3.746 de persoane”, a spus Săucă.

Procedura de tragere la sorţi ţine cont de distanţa operatorului, a explicat el.

”Încercăm să optimizăm în aşa fel încât distanţa pe care o parcurge operatorul până la secţie de votare să fie cât mai mică. Prin urmare, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti avem lista cu secţiile şi cu operatorii care şi-au exercitat opţiunea de a participa într-o secţie de votare în respectivul judeţ. Prima dată, generăm cele două liste, respectiv lista cu secţiile şi lista cu operatorii disponibili. În etapa a doua ne uităm la toţi operatorii dacă sunt repartizaţi la vreuna dintre aceste secţii de votare, respectiv, în registrul electoral, toţi cetăţenii români cu drept de vot sunt repartizaţi de către primar, prin intermediul registrului la câte o secţie de votare. Acolo ar trebuie să voteze. Aceasta este prima informaţie pe care o căutăm referitorare la operatori, pentru a ne asigura că-i ducem la o distanţă cât mai mică de locul în care îşi au domiciliul”, a mai spus el.

După această operaţiune, s-a stabilit dacă în fiecare secţie de votare există un singur operator, care urmează să şi fie desemnat la respectiva secţie, a detaliat Săucă.

”Problema apare când avem mai mulţi operatori la aceeaşi secţie de votare. În acest moment apare tragerea la sorţi, pentru că nu putem avea decât un singur operator pe fiecare secţie de votare. În următoarea etapă, vom avea o listă de secţii care nu au operator desemnat, o listă de operatori care nu sunt alocaţi niciunei secţii. Din acest moment, începem să calculăm distanţele între secţiile de votare pe baza informaţiilor publice (...). Nu putem localiza la fiecare alegător poziţia exactă a domiciliului dar ştim care este secţia de care aparţine. pe baza distanţei de la respectiva secţie am calculat distanţele între toate secţiile de votare şi ne uităm care sunt cele mai mici distanţe. Problema e un pic mai complicată pentru că trebuie să facem lucrul ăsta din două direcţii: o dată dinspre secţiile de votare spre operator şi o dată dinspre operator spre secţiile de votare, în aşa fel încât să ne asigurăm că soluţia pe care o tragem la sorţi este o soluţie optimă.Din nou, în fiecare etapă dacă apare acelaşi ”conflict”, cu doi operatori aflaţi la aceeaşi distanţă de secţia de votare, cei doi operatori vor fi traşi la sorţi”, a mai spus directorul AEP.

În momentul în care şi-au completat cererile, operatorii, pe lângă localitatea la care doresc să participe la alegeri au mai completat şi o distanţă maximă la care sunt dispuşi să se deplaseze, distanţă care va fi luată în calcul în momentul în care operatorul va trebui repartizat în altă Unitate Administrativ Teritorială (UAT). Dacă distanţa maximă pe care a solicitat-o este mai mică decât distanţa până la prima secţie de votare disponibilă, respectivul operator nu va mai fi desemnat, a explicat Săucă.

Aplicaţia pentru tragerea la sorţi funcţionează doar pe acestă staţie şi toate datele, în momentul în care se generează vor fi pupulate exact în forma în care vor fi puse pe site şi vor fi transmise către celelalte instituţii implicate în procesul electoral, a dat asigurări Gabriel Săucă.

”Vedem lista tuturor operatorilor şi aşa cum vă spuneam această secţie de arondare este secţia la care fiecare dintre aceşti operatori ar trebui să voteze, informaţie pe care poate să o afle orice cetăţean din România, introducându-şi în Registrul Electoral codul numeric personal şi numele de familie, moment în care Registrul Electoral le afişează secţia la care trebuie să ajungă şi, de asemenea, dacă îşi activează datele privind localizarea le putem pune la dispoziţie şi cel mai scurt traseu spre secţia de votare”, a spus Săucă în momentul desfăşurării tragerii la sorţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici