Alice Drăghici a demisionat din Consiliul Naţional de Integritate

Avocatul Alice Drăghici a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că şi-a depus la Senat demisia din Consiliul Naţional de Integritate.

657 afișări
Imaginea articolului Alice Drăghici a demisionat din Consiliul Naţional de Integritate

Alice Drăghici a demisionat din Consiliul Naţional de Integritate

Drăghici, care a fost propusă de PC, a menţionat că demisia sa a fost depusă încă din data de 8 decembrie.

Ea a refuzat să precizeze motivele gestului său. Întrebată ce va face pe viitor, Alice Drăghici a spus că va rămâne avocat.

Alice Drăghici a fost numită în funcţie, alături de ceilalţi membri titulari ai CNI, la sfârşitul lui iunie 2007.

Pe când era membru al CNI, avocatul Alice Drăghici le-a cerut inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate să oprească procedura de verificare declanşată în cazul medicului Şerban Brădişteanu, pe care îl apără în procesul de corupţie intentat doctorului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Mai mult, Drăghici a ameninţat conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cerându-le şefilor să "stea cuminţi" pentru a se "feri de rele", au susţinut, la începutul lunii septembrie, surse judiciare.

Alice Drăghici a confirmat discuţia cu inspectorii de integritate, însă a susţinut că nu a făcut decât să invoce un principiu de drept, respectiv că "penalul ţine în loc civilul", astfel că procedura de verificare a averii lui Brădişteanu trebuia suspendată.

"Secretarul general mi-a reproşat că am luat legătura cu un inspector fără să-i cer permisiunea, situaţie în care i-am răspuns că nu are nicio calitate în conducerea Agenţiei, că funcţia sa nu priveşte inspecţia de integritate ci are ca obiect chestiuni de natură administrativă, iar în lipsa persoanelor care au în competenţă reprezentarea ANI dar nu se aflau la locul de muncă am considerat că este suficientă discuţia cu un inspector, pe care am purtat-o în mod deliberat în Secretariat pentru a nu lăsa să planeze vreo îndoială în legătură cu onestitatea demersului meu", scria Alice Drăghici într-un memoriu către CNI.

Avocatul susţinea că schimbul de replici "a degenerat în acuze aduse de Horia Georgescu". Avocatul afirma că Georgescu a acuzat-o de faptul că ar fi încercat să obţină date în legătură cu persoana lui de la DNA, fostul său loc de muncă.

La câteva zile după incident, în 22 septembrie 2008, CNI a decis să trimită la Senat sesizarea preşedintelui ANI în legătură cu imixtiunea avocatului Alice Drăghici, membru al CNI, în activitatea inspectorilor de integritate. Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri.

În 24 septembrie, Consiliul Naţional de Integritate (CNI) a anunţat că a transmis Senatului documentele referitoare la incidentul dintre conducerea ANI şi Alice Drăghici, membru al Consiliului, şi că se delimitează de orice manifestări ce împiedică funcţionarea Agenţiei.

Comisia juridică a Senatului a luat act de incidentul petrecut între avocatul Alice Drăghici, membru al CNI, şi angajaţii ANI, recomandând ca astfel de incidente să nu se mai întâmple.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI) a respins, în 13 octombrie, propunerea de a retrimite Comisiei juridice a Senatului documentele privind incidentul în care a fost implicată avocata Alice Drăghici, însoţite de propunerea de revocare a mandatului acesteia. Propunerea a fost dezbătută de CNI la cererea reprezentanţilor ANI şi a reprezentantului societăţii civile în CNI, Codru Vrabie.

În 6 noiembrie, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a revenit cu o solicitare către CNI de revocare a mandatului lui Alice Drăghici. Cu majoritate de voturi, membrii CNI au decis să ceară Senatului revocarea din funcţie a reprezentantului PC Alice Drăghici.

Conflictul dintre Drăghici şi ANI a continuat, inspectorii Agenţiei amendând-o pe reprezentanta PC în Consiliu cu 5.000 de lei pentru nedepunerea în termenul legal a declaraţiei de avere. Concomitent cu amenda, conform legii, inspectorii de integritate au demarat procedura de verificare a averii lui Alice Drăghici.

Alice Drăghici a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia administrativă a inspectorilor ANI de a începe verificarea averii. Ea a cerut Curţii de Apel şi suspendarea, şi anularea verificării averii. Cererea privind suspendarea i-a fost respinsă de instanţă în 3 decembrie.

Citeşte şi:

Verificarea averii avocatei Alice Drăghici de către ANI, contestată în instanţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici