Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare. Adriean Videanu a fost achitat/ "Decizia - halucinantă. Am convingerea că nu va rămâne aşa"

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la patru ani de închisoare, în timp ce fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat în dosarul în care Alina Bica este acuzată că i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Videanu, decizia nefiind definitivă.

12760 afișări
Imaginea articolului Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare. Adriean Videanu a fost achitat/ "Decizia - halucinantă. Am convingerea că nu va rămâne aşa"

Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare, Adriean Videanu a fost achitat

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o pe Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de favorizarea făptuitorului, aceasta fiind achitată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o alta de favorizarea făptuitorului.

Judecătorii au mai stabilit că din pedeapsa de patru ani se va scădea perioada în care Alina Bica a stat în arest preventiv, respectiv din 31 ianuarie 2015 până la 15 iunie 2015, inclusiv.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă calificată.

Decizia nu e definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

Avocatul Alinei Bica: Decizia de condamnare - halucinantă. Am convingerea că nu va rămâne aşa

Avocatul Alinei Bica, Laura Vicol, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că decizia de condamnare a fostei şefe DIICOT la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului i se pare una "halucinantă", însă are convingerea că la apel hotărârea nu va rămâne aşa.

"Avem achitări pe trei infracţiuni, au fost cercetaţi pentru patru, respectiv două fapte de abuz în serviciu şi două fapte de favorizarea făptuitorului, avem trei achitări pe ambele infracţiuni de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului pe palierul cu Tender şi condamnare de patru ani de executare pe palierul cu Videanu, ceea ce mie mi se pare halucinant. Nu mă aşteptam la o asemenea sentinţă, însă am convingerea că la apel nu va rămâne aşa", a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Vicol, avocatul Alinei Bica.

Pe de altă parte, avocatul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, Cristian Ene, a declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia se bazează pe probele din timpul cercetării judecătoreşti.

"Este o pronunţare care, în opinia noastră, este bazată pe probele din timpul cercetării judecătoreşti care au venit să dovedească că domnul Videanu Adriean nu a făcut nicio acţiune fizică care să fie încadrată în vreo fapte şi respectiv în infracţiune. Tocmai de aceea, instanţa a constata că achitarea în această cauză se impune pe dispoziţiile art 16 Cod Procedură Penală litera a. Adică fapta nu a existat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Ene, avocatul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.

Procurorii spun că, în 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu.

"Ridicarea măsurii asiguratorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela şi complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează şi îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea şi facilitarea înstrăinării acţiunilor respective", notau procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Videanu fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu era cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Fostul procuror general al României Tiberiu Niţu a verificat şi infirmat, la finele lunii ianuarie 2015, ordonanţa fostului şef al DIICOT Alina Bica prin care aceasta a ridicat sechestrul asupra acţiunilor la Titian Mar ale lui Adriean Videanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici