"Alma Mater" recomandă universităţilor să ignore OM privind disponibilizarea personalului nedidactic

Federaţia "Alma Mater" dezaprobă ordinul privind disponibilizarea personalului nedidactic din universităţi de la 1 septembrie şi recomandă senatelor să-l ignore, nefiind de acord nici cu blocarea posturilor în sistem şi eliminarea sporului de doctorat din noul proiect al Legii salarizării.

45 afișări
Imaginea articolului "Alma Mater" recomandă universităţilor să ignore OM privind disponibilizarea personalului nedidactic

"Alma Mater" recomandă universităţilor să ignore OM privind disponibilizarea personalului nedidactic (Imagine: Bogdan Marana/Mediafax Foto)

Biroul Executiv al Federaţiei "Alma Mater" consideră că Guvernul duce "făţiş" o politică împotriva învăţământului şi sănătăţii publice, domenii de importanţă strategică pentru bunăstarea României, se arată într-un comunicat de joi al federaţiei.

"În acelaşi timp, constatăm indiferenţa preşedintelui României faţă de aceste probleme, domnul Băsescu fiind preocupat mai mult de cât câştigă dânsul pe oră, în comparaţie cu un profesor de şcoală generală", au spus reprezentanţii federaţiei.

Sindicaliştii Federaţiei "Alma Mater" se pronunţă împotriva promovării de ordonanţe de urgenţă şi ordine ale ministrului Educaţiei "discriminatorii", care "sfidează" autonomia universitară şi dialogul social, având ca scop disponibilizarea angajaţilor din cămine, cantine şi din bibliotecile universitare, începând cu data de 1 septembrie 2010, pentru a raporta "vestita" reducere de 15 procente.

În aceste condiţii, Federaţia "Alma Mater" recomandă Senatelor universitare să ignore Ordinul de ministru numărul 4711 din 23 august 2010 referitor la concedierea personalului nedidactic.

Reprezentanţii federaţiei sindicatelor din învăţământul universitar îi transmit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să conştientizeze că stă "pe un butoi cu pulbere".

De asemenea, sindicaliştii nu sunt de acord cu blocarea posturilor din învăţământ, fapt care conduce la îmbătrânirea personalului didactic şi nedidactic, prin imposibilitatea angajării de personal tânăr şi performant, precum şi la blocarea bunei funcţionări a sistemului.

Totodată, "Alma Mater" constată că în Legea salarizarii unitare nu se precizează absolut nimic de suma compensatorie care a fost acordată în 2010, care cuprindea sporul de doctorat.

"Eliminarea acestui spor va conduce automat la reducerea salariilor cu încă 15 la sută pentru cei care au îndrăznit să muncească pentru îmbunătăţirea performanţei personale. În plus, noua formă a acestei legi împinge învăţământul în partea de jos a salarizării, devenind astfel un domeniu neatractiv pentru tinerii cu performanţe deosebite", potrivit sursei citate.

Eliminarea celui de-al 13-lea salariu înseamnă diminuarea veniturilor salariale anuale cu o medie de şapte la sută, mai subliniază reprezentanţii "Alma Mater".

Pe de altă parte, sindicaliştii spun că Ministerul Educaţiei nu a semnat contractele instituţionale cu universităţile nici până acum, fapt care face ca finanţarea învăţământului universitar să fie nu numai "o enigmă", dar să conducă şi la imposibilitatea definirii unei strategii de perspectivă a dezvoltării instituţionale, precizează sursa citată.

"Oare universităţile din top 500 au ajuns acolo datorită unor măsuri similare luate de ministerul educaţiei din respectivele ţări?", se întreabă sindicaliştii "Alma Mater".

Sute de angajaţi din învăţământ, personal nedidactic, au rămas fără locurile de muncă de la 1 septembrie, în urma unui ordin al ministrului Educaţiei din 24 august, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţând că va acţiona în instanţă inspectoratele şcolare, pentru încălcarea legilor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că a fost nevoie de această reducere de personal pentru a face economii la buget în cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic prin desfiinţarea în şase zile a sute de posturi de administratori, fochişti, secretare, şoferi, paznici sau documentarişti, se arată într-un comunicat de miercuri al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici