Ambarcaţiunile cu motor din Deltă vor fi monitorizate ca viteză şi poziţie. Viteza maximă: 5-40 km/oră

Ambarcaţiunile cu motor care vor naviga în Delta Dunării vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere, astfel încât poziţia şi viteza lor să poată fi permament monitorizate prin staţii fixe, pe unele lacuri şi canale viteza maximă fiind limitată la maximum 5 kilometri/oră.

1292 afișări
Imaginea articolului Ambarcaţiunile cu motor din Deltă vor fi monitorizate ca viteză şi poziţie. Viteza maximă: 5-40 km/oră

Ambarcaţiunile cu motor din Deltă vor fi monitorizate ca viteză şi poziţie,viteza maximă 5-40 km/oră (Imagine: Catalin Lupasteanu / Mediafax Foto)

Guvernul a stabilit, miercuri, printr-o hotărâre, noi reguli pentru accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“.

Executivul arată că noile reglementări au fost promovate în scopul reducerii impactului negativ pe care îl are circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor asupra ecosistemelor şi speciilor din zonele adiacente canalelor şi lacurilor interioare din Rezervaţie.

Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică şi de durată, accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (RBDD), cu excepţia braţelor Dunării, se vor face numai pe baza permisului de acces eliberat de Administraţia RBDD.

Navele şi ambarcaţiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare a navelor sau ambarcaţiuni şi din radare de supraveghere.

Măsura are scopul instituirii unui control mai eficient al circulaţiei şi accesului navelor şi ambarcaţiunilor în perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, precum şi identificarea celor care nu respectă regulile de circulaţie.

Prin decizie a Guvernatorului Administraţiei RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice navă/ambarcaţiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervaţiei.

Vteza maximă a navelor şi ambarcaţiunilor pe anumite lacuri şi canale din perimetrul Rezervaţiei va fi redusă în funcţie de biodiversitatea din zonă.

Actul normativ stabileşte canalele de navigaţie şi lacurile interioare pe care este admisă navigaţia cu maximum 40 de kilometri pe oră, precum şi pe cele pe care viteza maximă de circulaţie este de 15 kilometri pe oră. De asemenea, sunt menţionate lacurile şi canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigaţia cu viteză maximă de 5 kilometri pe oră.

Acostarea sau staţionarea pontoanelor dormitor în rezervaţie va fi permisă doar în punctele menţionate explicit de actul normativ, iar în zonele strict protejate, accesul şi navigaţia vor fi interzise.

De la aceste reguli vor fi execptate navele şi ambarcaţiunile aflate în misiune de serviciu în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, Autorităţii Navale Române, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Sănătăţii, altor instituţii din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Supravegherea şi controlul respectării regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Rezervaţiei intră în competenţa reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“. Încălcarea dispoziţiilor prevăzute de Hotărârea aprobată astăzi, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare.

Hotărârea adoptată de Guvern va înlocui regulile privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 111/2007.

Executivul a precizat că Ministerul Mediului a organizat consultări publice asupra proiectului de act normativ la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor locale, ai asociaţiilor de pescari, tour operatori, ai ONG-urilor de mediu şi alţi factori implicaţi în procesul decizional legat de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici