Amenda primită de SJU Ploieşti de la ANRMAP, din cauza unor achiziţii pentru săli de operaţie - surse

ANRMAP a amendat Spitalul de Urgenţă Ploieşti după ce un control al Curţii de Conturi a evidenţiat că la achiziţionarea de către spital a unor aparate de ventilaţie în sala de operaţii procedura de achiziţie a fost împărţită, pentru a fi încredinţate direct contractele, susţin surse din spital.

888 afișări
Imaginea articolului Amenda primită de SJU Ploieşti de la ANRMAP, din cauza unor achiziţii pentru săli de operaţie - surse

Amenda primită de SJU Ploieşti de la ANRMAP, din cauza unor achiziţii pentru săli de operaţie (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost amendat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) în urma unui control al Curţii de Conturi, în legătură cu achiziţionarea unor sisteme de ventilaţie speciale, care purifică aerul în sala de operaţie.

Cosma a declarat, luni după-amiază, corespondentului MEDIAFAX că achiziţia respectivă a fost realizată de către SJU Ploieşti, şi nu de Consiliul Judeţean.

"A fost un control al Curţii de Conturi la o achiziţie legată de aparate de purificat aerul din saloanele de operaţii 12 şi 13, în camerele de operaţii. (…) E vorba că s-a împărţit achiziţia în două, în achiziţie utilaje şi achiziţie montaj. Şi nu trebuia. Trebuia achiziţie utilaj cu montaj. Nu le-am cumpărat noi (Consiliul Judeţean Prahova - n.r.), le-au cumpărat ei (Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti - n.r.). Nu Consiliul Judeţean cumpără de-astea pentru sălile de operaţii", a afirmat Cosma.

Conform unor surse din SJU Ploieşti, Curtea de Conturi a făcut, anul acesta, la spital, un control privind exerciţiul financiar pe anul trecut, auditorii verificând modul în care au fost cheltuite sume alocate spitalului de către Consiliul Judeţean Prahova. Una dintre constatările Curţii de Conturi a fost aceea că, în momentul în care s-au achiziţionat instalaţiile de ventilaţie şi purificare a aerului pentru două săli de operaţii, achiziţiile s-au realizat în două părţi, respectiv un contract pentru cumpărarea aparatelor propriu-zise şi altul pentru montarea aparatelor, ambele contracte fiind încredinţate aceleiaşi firme, respectiv o societate comercială din Ploieşti.

Sursele citate au afirmat că s-ar fi procedat astfel pentru ca cele două contracte să poată fi încredinţate direct firmei care a vândut aparatele şi a şi executat montarea acestora în sălile de operaţii din spital.

Pentru cele două contracte - de achiziţionare a aparatelor şi de montare a acestora - SJU Ploieşti a plătit cu bani alocaţi de Consiliul Judeţean Prahova.

Sursele citate au menţionat că auditorii de la Curtea de Conturi ar fi constatat un prejudiciu de aproximativ 250.000 de lei în urma acestor achiziţii, bani pentru care există recomandarea de a fi recuperaţi.

SJU Ploieşti a contestat raportul de la Curtea de Conturi, însă între timp auditorii au sesizat ANRMAP, care a verificat achiziţiile şi a amendat spitalul cu 160.000 de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat luni, la finalul anchetei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, că una dintre neregulile constatate se referă la modul în care s-au făcut achiziţiile publice în spital, Arafat anunţând că SJU Ploieşti a fost amendat de ANRMAP pentru nereguli în achiziţiile publice.

"Pe partea de achiziţii, a fost făcută evaluarea pe ultimul an şi ANRMAP ne-a luat-o înainte, pentru că spitalul deja a fost amendat cu 160.000 de lei pentru nereguli la achiziţii. Spitalul a plătit jumătate din amendă, în 48 de ore, din contul spitalului - 80.000 de lei -, dar nu s-a demarat nicio acţiune de recuperare a banilor de la cei care răspund de aceste nereguli. În mod normal, când plăteşti o amendă de acest gen, ea trebuie recuperată de la cei vinovaţi, nu se plăteşte din bugetul spitalului", a spus Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici