Amintiţi-vă de cei obosiţi de război şi de cei săraci, îndeamnă Papa în ajunul Crăciunului

Nivelul de lăcomie şi foamea de puteresunt atât de mari încât unii vor să "îşi consume chiar şi vecinii", a spus Papa Francisc sâmbătă, în ajunul Crăciunului.

235 afișări
Imaginea articolului Amintiţi-vă de cei obosiţi de război şi de cei săraci, îndeamnă Papa în ajunul Crăciunului

Amintiţi-vă de cei obosiţi de război şi de cei săraci, îndeamnă Papa în ajunul Crăciunului

Francisc, care sărbătoreşte cel de-al 10-lea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă de Ajun în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima cu aproximativ 7.000 de participanţi, după mai mulţi ani în care participarea a fost restricţionată din cauza COVID.

Alte aproximativ 4.000 de persoane au participat afară, în Piaţa Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe Francisc să stea în picioare pentru perioade lungi de timp, delegând un cardinal să fie conducă slujba la altarul celei mai mari biserici a creştinătăţii.

Aşezat într-o parte a altarului pentru cea mai mare parte a slujbei, Papa şi-a ţesut omilia în jurul temei lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri, cerând oamenilor să privească dincolo de consumerismul care a "împachetat" sărbătoarea, să-i redescopere sensul şi să-şi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

"Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile", a spus el. "Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri, chiar şi astăzi, demnitatea umană şi libertatea sunt tratate cu dispreţ!"

De când Rusia şi-a invadat vecinul în februarie, Francisc a vorbit împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puţin de două ori pe săptămână, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată.

El nu a menţionat în mod specific Ucraina sâmbătă seara.

"Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili", a spus el, denunţând "o lume înfometată de bani, putere şi plăcere...".

"Mă gândesc mai ales la copiii devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate", menţionând de asemenea "copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi".

Făcând o paralelă între pruncul Iisus născut într-o iesle şi sărăcia din zilele noastre, papa a spus "În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu se face prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa produsă de graba lacomă de a poseda şi de a consuma".

La începutul acestei luni, papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit 86 de ani săptămâna trecută şi, în afară de afecţiunea la genunchi, pare să fie în general sănătos.

Duminică, el urmează să transmită binecuvântarea şi mesajul său "Urbi et Orbi" (către oraş şi către lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru către zeci de mii de oameni aflaţi în piaţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
papa,
ajun,
mesaj

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici