Amnesty International: aproape 2% din populaţia din El Salvador se află în închisoare

Autorităţile salvadoriene comit încălcări „masive" ale drepturilor omului, aproape 2% din populaţia ţării fiind în detenţie, susţine Amnesty International, potrivit CNN.

4037 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: aproape 2% din populaţia din El Salvador se află în închisoare

Autorităţile salvadoriene au comis încălcări „masive" ale drepturilor omului, inclusiv mii de detenţii arbitrare şi încălcări ale procedurilor legale, tortură şi rele tratamente, potrivit unui nou raport al Amnesty International.

Raportul, publicat joi, a constatat că, de la sfârşitul lunii martie, aproape 2% din populaţia ţării a fost reţinută, iar cel puţin 18 persoane au murit.

La 27 martie, ţara a fost plasată în stare de urgenţă pentru a face faţă unei creşteri a numărului de omucideri, provocată de bandele Barrio 18 şi MS-13. Adunarea legislativă a ţării a adoptat măsura la cererea preşedintelui Nayib Bukele, după ce o creştere a violenţelor s-a soldat cu 62 de morţi într-o singură zi. Măsura a fost prelungită de două ori.

De atunci, peste 36.000 de persoane au fost reţinute, potrivit unei declaraţii a guvernului salvadorian.

Autorităţile salvadoriene „comit încălcări flagrante şi pe scară largă ale drepturilor omului şi pedepsesc persoanele care trăiesc în sărăcie", sub „pretextul de a pedepsi bandele", a declarat Erika Guevara-Rosas, director pentru America la Amnesty International.

„În loc să ofere un răspuns eficient la violenţa dramatică provocată de bande şi la provocările istorice de securitate publică cu care se confruntă ţara, ele supun poporul salvadorian unei tragedii", a adăugat ea.

Potrivit Amnesty, cel puţin 1.190 de copii au fost reţinuţi şi ţinuţi în centre pentru tineri, mulţi dintre ei fiind acuzaţi de apartenenţă la un grup ilegal de organizaţii teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici