AMR cere Guvernului respectarea legii privind finanţarea transportului elevilor

  • Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor respectarea legislaţiei privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul oraşelor.
52 afișări
Imaginea articolului AMR cere Guvernului respectarea legii privind finanţarea transportului elevilor

AMR cere Guvernului respectarea legii privind finanţarea transportului elevilor

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor respectarea legislaţiei privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul oraşelor de la bugetul de stat.

Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de MEN, se intenţionează modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât nu se va asigura finanţarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/oraşelor) din bugetul de stat, transferând această obligaţie autorităţilor locale”, se arată într-un comunicat al AMR.

Conform acestuia, Legea 226/2020, care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011 spune că „elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic”, finanţarea asigurându-se de la bugetul de stat.

Potrivit AMR, după aprobarea de către Parlament a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile şi-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislatia în vigoare, respectiv de la asigurarea finanţării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

„Aprobarea acestei ordonanţe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislaţiei privind finanţarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, dupa aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcţionarea eficientă a sistemului de învăţământ preuniversitar la nivel naţional”, se arată în comunicat.

Totodată, AMR susţine că se încalcă unul din principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilităţi către autorităţile locale fără asigurarea sursei de finanţare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici