AMR vrea să sesizeze Avocatul Poporului în legăturile cu reducerile pensiilor şi salariilor

Asociaţia Magistraţilor din România cere opinia magistraţilor, deoarece intenţionează să sesizeze Avocatul Poporului pentru contestarea actelor normative prin care sunt reduse pensiile şi salariile, AMR spunând că magistraţii acuză deja presiuni în ce priveşte soluţionarea litigiilor de muncă.

18 afișări
Imaginea articolului AMR vrea să sesizeze Avocatul Poporului în legăturile cu reducerile pensiilor şi salariilor

AMR intenţionează să sesizeze Avocatul Poporului în legăturile cu reducerile pensiilor şi salariilor (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a avut întâlniri cu magistraţii de la Tribunalele Neamţ şi Miercurea Ciuc, precum şi cu cei de la Curţile de Apel Braşov şi Ploieşti, unde s-au discutat argumentele privind inaplicabilitatea articolului 53 din Constituţia României în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor pe timp de criză, potrivit unui comunicat de miercuri al asociaţiei.

Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

De asemenea, membrii AMR au discutat despre proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, pericolul care ameninţă statul de drept, în principal, prin încălcarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, dar şi despre subminarea autorităţii judecătoreşti prin norme juridice care împiedică punerea în executare a hotărârilor definitive şi irevocabile.

Totodată, magistraţii acuză presiuni exercitate asupra magistraţilor prin ingerinţe nepermise în legătură cu modul de soluţionare a unor procese, în special, litigii de muncă derivate din aplicarea unor acte normative în vigoare sau care urmează să intre în vigoare şi modificarea agresivă a statutului magistraţilor, fără o prealabilă consultare a acestora şi cu încălcarea grosolană a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a celei europene.

"Având în vedere experienţa protestului desfăşurat în perioada cuprinsă 7 aprilie - 28 septembrie 2009, finalizat prin încheierea Protocolului pe justiţie, neînsuşit de actuala putere, majoritatea magistraţilor s-au exprimat în sensul că, în momentul de faţă, măsura cea mai potrivită pentru exprimarea atitudinii lor este găsirea unui alt mod de tratare a situaţiei", se mai arată în documentul citat.

Astfel, magistraţii care îşi vor exprima punctele de vedere şi documentarea elaborată, ar putea folosi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatului Poporului pentru atacarea la Curtea Constituţională a proiectelor de lege.

"De asemenea, aceeaşi documentaţie ar putea servi pentru întocmirea unui material care ar urma să fie prezentat Comisarului European pentru justiţie. Aşteptăm contribuţia tuturor magistraţilor în sensul transformării în realitate a celor relevate în acest comunicat. Precizăm că, în cel mai scurt timp AMR va aduce la cunoştinţa magistraţilor şi alte măsuri pe care le are în vedere şi pe care, împreună, le vom putea pune în aplicare", se mai arată în documentul citat.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.

Proiectele de legi au sosit, luni dimineaţă, la Parlament, urmând a se stabili data când Guvernul şi le va asuma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici