ANAF, amendată cu 16.000 lei de Autoritatea Naţională pentru protecţia Datelor Personale. ANAF va contesta amenda

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.

3764 afișări
Imaginea articolului ANAF, amendată cu 16.000 lei de Autoritatea Naţională pentru protecţia Datelor Personale. ANAF va contesta amenda

ANAF, amendată cu 16.000 lei de Autoritatea Naţională pentru protecţia Datelor Personale (Imagine Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

„Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancţionat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 Ron”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor a realizat o investigaţie din oficiu, în care vizată a fost ANAF, ca urmare a publicării în 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei,.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea a constatat că datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate "pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, (...) datele nefiind exacte şi actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, controlul a arătat că agenţia "nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor."

ANAF a publicat, la data de 17 mai, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la această dată circa 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Pe primul loc este Sorin Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei şi candidat, cu obligaţii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din oraşul Victoria cu obligaţii fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei pe care le-a contestat iar Silviu Prigoană are obligaţii de 3,9 milioane lei.

UPDATE: ANAF va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP după publicarea listelor cu persoanele fizice care au restanţe fiscale, considerând că a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale în acţiunile sale.

"Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale şi a altor instituţii publice, care administrează creanţe fiscale, obligaţia de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanţe fiscale. ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice", a anunţat marţi ANAF.

Potrivit Fiscului, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale.

"În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria pagină şi informareincompletă privind prevederile Legii 677/2001", susţine ANAF.

ANAF a precizat că a anunţat public şi a transmis notificări contribuabililor cu restanţe fiscale cu o lună înainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor.

Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaţiei fiscale.

"Prin publicarea listei şi pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice şi evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaţii majore la nivel naţional. Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală)', mai susţine ANAF.

Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici