ANAR recomandă supraînălţarea drumurilor din zona Rădăuţi-Prut

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a recomandat autorităţilor locale să supraînalţe DN 29A în zona Darabani-Miorcani-Ştefăneşti şi DJ 293A Rădăuţi-Coţuşca, pentru apărararea localităţii Rădăuţi-Prut.

131 afișări
Imaginea articolului ANAR recomandă supraînălţarea drumurilor din zona Rădăuţi-Prut

ANAR recomandă supraînălţarea drumurilor din zona Rădăuţi-Prut

Referitor la situaţia localităţii Rădăuţi-Prut (judeţul Botoşani), Administraţia Naţională "Apele Române", împreună cu autorităţile locale şi judeţene, au analizat ambele variante de reconstrucţie a caselor, fie pe actualul amplasament, necesitând în plus şi realizarea de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, fie strămutarea acesteia, se arată într-un comunicat de vineri al ANAR.

"Valoarea reconstrucţiei caselor (incluzând şi refacerea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare) este aceeaşi în ambele variante", a spus director general al ANAR, Marius Postelnicescu.

Potrivit ANAR, în situaţia în care casele rămân pe actualul amplasament, este necesară construcţia unor lucrări de apărare, acestea reprezentand costuri suplimentare pentru apărarea localităţii. Astfel, pentru execuţia digurilor pe o lungime de 10 kilometri sunt necesari 66.213.000 lei, la care se adaugă şi costurile pentru supraînălţarea drumurilor.

Conform estimărilor făcute până în prezent, costul total al refacerii infrastructurii - de apărare şi acces - s-ar ridica la 70.693.000 lei, precizează sursa citată.

"Prin urmare, în condiţiile unui debit mai mare decât debitul corespunzător probabilităţii de calcul de 1%, respectiv de 2150 mc/s (adică diguri concepute să reziste la debite care se produc odată la 100 de ani), este necesară execuţia a două diguri: un dig principal, pe o lungime de cinci kilometri şi o înălţime de şapte metri, a cărui valoare estimată ar fi de 63.168.000 lei şi diguri pe râurile Rădăuţi şi Prut, pe o lungime de cinci kilometri, a cărui valoare estimată ar fi de 3.045.000 de lei", se mai arată în comunicatul ANAR.

Pentru apărarea localităţii, Administraţia Naţională "Apele Române" a recomandat autorităţilor locale să supraînălţe drumurile pe o lungime totală de 1,5 kilometri şi o înălţime de câte doi metri fiecare. Astfel, ar trebui supraînălţate DN 29A în zona Darabani-Miorcani-Ştefăneşti, pe o lungime de 700 de metri, la o înălţime de doi metri, şi DJ 293A Rădăuţi-Coţuşca, pe o lungime de 700-800 de metri, cu o înălţime de doi metri.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, miercuri, un bilanţ din care rezultă că ploile torenţiale au afectat 5.859 de locuinţe - dintre care 1.545 trebuie reconstruite, iar celelalte reparate şi consolidate -, 71 şcoli şi opt biserici, precum şi peste 1.200 kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici