Anchetă după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost furat şi scos la licitaţie. Cu ce a fost înlocuit

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a preluat ancheta după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret, piesă de patrimoniu, a fost furat, înlocuit cu o piesă falsă şi scos la licitaţie pe un site din Israel. Federaţia Comunităţilor Evreieşti a cerut blocarea licitaţiei.

1550 afișări
Imaginea articolului Anchetă după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost furat şi scos la licitaţie. Cu ce a fost înlocuit

Anchetă după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost furat şi scos la licitaţie. Cu ce a fost înlocuit

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava anunţă, mirecuri, într-un comunicat de presă, că a preluat dosarul penal de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi în care se fac cercetări pentru furt calificat, constând în sustragerea piesei originale denumită „Aron Kodesh” din Sinagoga Mare din oraşul Siret, prin înlocuirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.

Ancheta a fost declanşată după ce, în 16 februarie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a depus o plângere penală la Inspectoratul de Poliţie Suceava „cu privire la sustragerea unui bun susceptibil a face parte din categoria bunurilor din patrimoniul cultural naţional, reprezentând un simbol al cultului mozaic, precum şi traficarea unor astfel de categorii de bunuri cu înaltă semnificaţie culturală şi spirituală”.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic (FCER-CM ) a descoperit pe un site de licitaţii din Israel că piesa „Aron Kodeş” (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret este scoasă la licitaţie.

„După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că <se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală>. În urma acestor prime demersuri, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliţia din localitatea Siret. De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic.

Piesa sculptată în lemn denumită „Aron Kodesh” este placată cu aur şi păstrează textele sfinte TORA. Ea datează de la începutul secolului al XIX-lea şi face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc. Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 şi deocamdată nu se ştie când a dispărut din sinagogă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava arată că Poliţia Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru furt calificat şi se fac cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Într-o primă fază se vor utiliza mijloace/procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală care vor viza identificarea persoanelor implicate.

Licitaţia pentru vânzarea piesei sustrase din Sinagoga din Siret urma să aibă loc miercuri, preţul de pornire fiind de 35.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici