Anchetă la un liceu după ce un dascăl a propus "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală"

Conducerea Liceului de Artă din Brăila a deschis o anchetă după ce un dascăl a scris pe Facebook, ca reacţie la sugestia Consiliului Elevilor privind folosirea telefoanelor mobile în şcoli, că propune "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală" pentru a-i "împuşca" pe cei ce nu predau telefonul.

4307 afişări
Imaginea articolului Anchetă la un liceu după ce un dascăl a propus "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală"

Anchetă la un liceu după ce un dascăl a propus "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ancheta vine după ce, în 9 ianuarie, profesorul de vioară Ştefan Lupu de la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" din Brăila a postat, pe contul său de Facebook, un mesaj prin care propune "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală", ca o reacţie la propunerea Consiliului Naţional al Elevilor de a fi permisă folosirea telefoanelor mobile în incinta unităţilor de învăţământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Fără glumă! Sunt şi eu unul din cei care se tem de «ziua de mâine» a şcolii româneşti! Aşa că îmi permit să vin cu o contra-propunere la presupusul «drept» al folosirii telefoanelor mobile în şcoală de către elevi - este vorba de dreptul profesorului de a purta armă în şcoală! De ce? veţi întreba... Pentru a-l împuşca pe «elevul» care refuză predarea gadget-ului, ori se exprimă injurios, indiferent de subiect, ori altele asemenea! O să credeţi că sunt nebun! Foarte bine! În acest caz, un consult psihiatric de specialitate este necesar - înaintea celui destinat profesorilor - pentru elevii de minim 16 ani, tocmai pentru ca profesorii să adopte un comportament corespunzător vizavi de anumite reacţii!...(..) Eu mai am 5-6 ani până la pensie şi - credeţi sau nu - vreau să ies din şcoală teafăr şi nevătămat («cu toate ţiglele pe acoperiş»)!... Domnule Ministru al Educaţiei Naţionale, aveţi un nume predestinat! Încercaţi să nu-l faceţi de ruşine!... La mulţi ani şi multă minte cui trebuie!...", a scris profesorul Ştefan Lupu pe Facebook.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, Cătălin Canciu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia de învăţământ este cea care trebuie să analizeze comportamentul profesorului.

"Şcoala este cea care analizează orice abatere disciplinară a unui cadru didactic. Directorul trebuie să se sesizeze, iar Consiliul de Administraţie trebuie să îl aducă pe domnul profesor la o discuţie. Dincolo de aceste aspecte, această postare mă lasă fără cuvinte. Vă daţi seama cum gândeşte acest om, pentru că nu pot spune profesor, dacă el vede în elev un adversar, vede copilul ca pe un potenţial rău. El oricum comentează despre colegi, despre toată lumea. Crede că deţine adevărul absolut. De-a lungul timpului au mai fost semnale, iar conducerea şcolii trebuia să ia măsuri, aşa se face într-o lume civilizată. Să se întrunească Comisia de Etică şi să se ia în discuţie cazul", a afirmat inspectorul şcolar general din Brăila, Cătălin Canciu.

Pe de altă parte, directorul Liceului de Artă din Brăila, Niculai Enea, a declarat că a avut o primă discuţie cu profesorul Ştefan Lupu, iar acum acesta regretă cele scrise pe Facebook. Cu toate acestea, directorul va propune întrunirea Comisiei de Etică şi Integritate pentru a analiza în ce măsură comentariul profesorului a afectat imaginea şcolii.

"Am discutat cu colegii mei, nimeni nu-i împărtăşeşte opiniile, nici el nu şi le mai însuşeşte, pentru că am vorbit cu el şi regretă acum. E un temperament vulcanic. Întrunim astăzi Consiliul Profesoral şi pentru problemele curente, dar vom discuta şi această problemă. Voi propune convocarea Comisiei de Etică şi Integritate şi discutarea situaţiei profesorului. Că şi-a exprimat o părere personală în mediul virtual nu-i putem interzice, dar atât timp cât imaginea Liceului de Artă este afectată, atunci putem să ne declarăm şi noi dezacordul", a spus directorul Liceului de Arte din Brăila.

El a adăugat că şi elevii au reacţionat în urma acestei postări, exprimându-şi dezacordul faţă de afirmaţiile profesorului, mai ales că în unitatea de învăţământ nu ar fi fost incidente ori alte probleme legate de comportamentul copiilor.

"Eu am discutat cu el, regretă ce s-a întâmplat, a spus că a fost un impuls de moment, ca răspuns la un alt material. Dar e greu de acceptat aşa ceva, noi la Liceul de Arte avem copii buni, care nu ridică probleme de disciplină de o aşa manieră încât să solicităm măsuri speciale. Elevii şi-au exprimat dezacordul faţă de cele scrise de domnul profesor. În funcţie de ce se va constata în urma analizei, cât de mult a fost afectată imaginea şcolii de această postare, vom vedea ce sancţiuni propunem", a mai spus Enea.

Ştefan Lupu are 59 de ani şi este profesor de instrumente cu coardă de mulţi ani, fiind un cadru didactic cu experienţă şi vechime în Liceul de Arte "Hariclea Darclee" din Brăila. El are o activitate didactică bogată, spun oficialii din învăţământul brăilean, şi rezultate bune cu elevii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici