Anchete în premieră privind fraude la bacalaureat. Cele mai notabile, de la Timiş şi Caraş-Severin

Poliţiştii şi procurorii anchetează în premieră cazuri de fraude şi corupţie legate de bacalaureat, cele mai notabile fiind cele din Timiş, unde se cercetează corectitudinea a 98 de lucrări de la centrul de examen din Lovrin şi cele din Caraş-Severin, unde 184 de lucrăru au fost recorectate.

231 afișări
Imaginea articolului Anchete în premieră privind fraude la bacalaureat. Cele mai notabile, de la Timiş şi Caraş-Severin

Anchete în premieră privind fraude la bacalaureat. Cele mai notabile, de la Timiş şi Caraş-Severin (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În judeţul Timiş, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, poliţiştii au deschis o anchetă la Centrul de Examen Lovrin, fiind pusă sub semnul întrebării corectitudinea a 98 de lucrări.

De asemenea, în judeţul Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu situaţia creată la centrele de examen "Traian Lalescu", respectiv Şcoala nr. 9.

În urma acestui demers, Direcţia Generală Anticorupţie a solicitat toate lucrările de la cele două sesiuni de bacalaureat din acest an, astfel că 184 de lucrări au fost recorectate de specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, a spus, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

În judeţul Arad procurorii cercetează în prezent felul în care a fost organizat examenul de bacalaureat în două licee, unul din Pâncota şi cel de Industrie Alimentară.

La Constanţa, procurorii s-au autosesizat şi au cerut o anchetă disciplinară la centrul de examen Colegiul Tehnic de Marină.

De asemenea, Parchetul a demarat audierea persoanelor din centrul de examen Colegiul Agricol "Al. Boza" din localitatea Gioagiu Băi.

MECTS a fost informat în legătură cu neregulile de la bacalaureat, acestea vizând printre altele subevaluarea şi supravealuarea lucrărilor, dar şi lucrări identice.

Corpul de control al MECTS a solicitat inspectoratelor şcolare din Mehedinţi şi Ilfov să sesizeze procurorii pentru a cerceta 134 de cadre didactice, legat de fraude constatate la bacalaureat, alte 38 urmând să fie cercetate disciplinar.

Astfel, în urma reevaluării prin sondaj a unor lucrări, Corpul de control al MECTS a solicitat Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mehedinţi să sesizeze procurorii pentru cercetarea a 72 de cadre didactice, pentru fraude, a spus, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Pentru alte 24 de profesori evaluatori din Mehedinţi, s-a solicitat cercetarea disciplinară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici