Angajaţii Ambulanţei Olt dau în judecată instituţia. Vor 1 milion de euro, după ce s-au infectat cu Covid

  • 20 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, aflaţi în spital după ce s-au infectat cu COVID-19, au anunţat că dau în judecată instituţia
  • Medicii, asistenţii şi ambulanţierii cer daune de 50.000 de euro fiecare, acuzând că au primit măşti pentru copii în misiuni.
2200 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Ambulanţei Olt dau în judecată instituţia. Vor 1 milion de euro, după ce s-au infectat cu Covid

Angajaţii Ambulanţei Olt dau în judecată instituţia. Vor 1 milion de euro, după ce s-au infectat cu Covid

20 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, aflaţi în spital după ce s-au infectat cu COVID-19, au anunţat că dau în judecată instituţia. Medicii, asistenţii şi ambulanţierii cer daune de 50.000 de euro fiecare, acuzând că au primit măşti pentru copii în misiuni.

Cei 20 de angajaţi care au anunţat că vor da în judecată Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt acuză că s-au îmbolnăvit pentru că nu le-au fost puse la dispoziţie măşti şi nu au fost luate toate măsurile de protecţie.

„Este vorba de 20 de angajaţi. Practic ei, într-un fel sau altul, spun că este un accident de muncă în înţelesul larg, pentru că Ambulanţa Olt nu a luat toate măsurile tocmai pentru ca ei să nu se infecteze. Acum cer despăgubiri de 50.000 de euro fiecare, deci prejudiciul se ridică undeva la un milion de euro. Ei spun că au primit măşti pentru copii. (...), că nu au fost testaţi niciodată, că o colegă a fost depistată cu noul coronavirus li nimeni nu a luat vreo măsură. Sunt multe nereguli pe care ei le semnalează”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul celor 20 de angajaţi ai SJA Olt, Adrian Cuculis.

Acesta a precizat că aşteaptă rezultatul anchetei Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

„Să vedem ce spune ITM-ul. Este şi un dosar penal care sper să ne ajute prin concluziile de acolo. 20 de oameni vor această despăgubire de 50.000 de euro fiecare. Deocamdată vorbim de raportul făcut de către ITM cu privire la posibilul accident de muncă. Noi spunem că este accident de muncă. (...) Păi îi ţii la muncă, tu eşti angajatorul, iei nişte măsuri de protecţie în muncă. Nu ai făcut absolut nimic pentru ei. Oamenii aceştia reclamă faptul că le-ai pus la dispoziţie măşti pentru copii, când ei sunt adulţi, că nu folosiţi dezinfectanţi cum cereau normele, ci diluaţi cu apă. Sunt multe acuzaţii la adresa Serviciului de Ambulanţă Olt. ITM-ul are deja o anchetă în curs, în funcţie de ce rezultat o să obţin la ITM, totul se va tranşa în instanţă. Vreau să strâng un probatoriu cât mai concret atunci când fac acţiunea", a mai declarat Adrian Cuculis.

Directorul SJA Olt, Marinela Prina, spune că ar au fost respectate toate măsurile de protecţie, iar medicii ar fi trebuit să depisteze singuri dacă au simptome specifice noului coronavirus.

„Legea spune clar că echipajele medicale din prima linie asigură continuitatea până la venirea rezultatelor. Despre măsurile de echipare vă spun clar: gradul de echipare s-a efectuat în funcţie de nivelul de expunere la risc. Au existat dintotdeauna combinezoane, halate, măşti, dezinfectanţi de mâini, de suprafeţe, materiale de igienizare a mâinilor, săpun, apă,caldă, au avut absolut toate condiţiile necesare, care pot fi demonstrate, astfel încât să evite această îmbolnăvire. Au avut măşti la dispoziţie, sunt stocurile pe maşini, care au fost raportate zilnic, la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Marinela Prina.

20 din cei 300 de angajaţi ai SJA Olt au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus.

„Vorbim şi de ambulanţieri şi de medici, medici care, în mod normal, au toată competenţa să-şi autoevalueze starea de sănătate şi să recunoască simptomele din definiţia de caz. Până în acest moment, la nivelul Serviciului de Ambulanţă Olt nu există niciun referat în care să mi se aducă la cunoştinţă că echipamentele nu sunt conforme, niciunul din aceşti salariaţi nu a venit să ne spună că nu există condiţii de muncă, echipamente sau că le lipseşte ceva", a încheiat Marinela Prina.

Unul dintre ambulanţierii infectaţi cu COVID-19, aflat în spital, a declarat, pentru MEDIAFAX, că trăieşte un coşmar de când a aflat rezultatul testului.

„Vom merge în instanţă. Este hotărârea tuturor colegilor care sunt infectaţi. Eu sunt ambulanţier, sunt internat în spital. Nu avem simptome, dar aşteptăm să trecem două teste, altfel nu putem ieşi de aici, din spital. Tot ce mi se întâmplă acum e de coşmar, nu credeam în viaţa mea că o să trăiesc şi clipele astea. Nu e vina noastră, asta a fost deranjant, măcar puteau să tacă din gură şi să lase aşa. Mi se pare aberant. Au fost şi măşti de proastă calitate, nu întotdeauna, dar au fost măşti de proastă calitate. Erau momente când au fost şi nişte măşti cu care nu puteai să acoperi gura şi nasul. Nu vrem să ne pricopsim. Nimeni nu a zis că ne pricopsim de pe urma acestei probleme, nici pe departe, dar nu ni se pare corect", a spus ambulanţierul.

Acţiunea va fi introdusă în instanţă după finalizarea anchetei inspectorilor de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici