Angajaţii CET Brăila aflaţi în greva foamei au încheiat protestul. Un bărbat a ajuns la spital

Cei şase angajaţi ai CET Brăila care au intrat, joia trecută, în greva foamei, au încetat protestul luni seară, în urma promisiunilor că îşi vor primi salariile pe o lună cel târziu până vineri.

362 afișări
Imaginea articolului Angajaţii CET Brăila aflaţi în greva foamei au încheiat protestul. Un bărbat a ajuns la spital

Angajaţii CET Brăila aflaţi în greva foamei continuă protestul. Un bărbat a ajuns la spital (Imagine: Andreea Balaurea/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit liderului de sindicat al angajaţilor fabricii de căldură brăilene, Gheorghiţă Pârlog, cei şase angajaţi au încheiat, luni, greva foamei, după ce au primit asigurări că marţi va fi convocată o şedinţă de urgenţă a Consiliului Local Municipal în urma căreia va fi aprobată alocarea sumei necesare plăţii salariilor şi tichetelor de masă aferente unei luni.

Sursa citată a adăugat că până vineri oamenii îşi vor primi salariile, urmând ca în viitorul apropiat să fie achitate şi celelalte drepturi salariale restante pe două luni.

"Am renunţat la greva foamei pentru că nu mai puteam suporta. Un om a cedat sâmbătă, altul era să cedeze în această dimineaţă (n.r. - luni dimineaţă). Am primit asigurări de la consilieri, de la politicieni, de la presă, toţi ne-au încurajat şi ne-au susţinut. Avem convingerea că vom primi salariile şi nu are sens să ne riscăm viaţa", a declarat, luni, liderul de sindicat Gheorghiţă Pârlog.

Şase angajaţi ai CET Brăila au intrat, joi dimineaţă, în greva foamei, în semn de protest faţă de faptul că nu şi-au primit salariile şi tichetele de masă de trei luni. Oamenii s-au instalat într-unul din birourile societăţii CET, sperând că prin această formă de protest vor determina autorităţile să le dea salariile restante.

Sâmbătă, unuia dintre grevişti, un bărbat de 45 de ani, i s-a făcut rău, fiind luat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Medicii i-au pus perfuzii, l-au stabilizat, apoi l-au trimis acasă, interzicându-i continuarea grevei pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

În locul acestuia, un alt angajat al CET Brăila a intrat în greva foamei. Starea greviştilor este însă destul de precară, aceştia dând semne de slăbiciune fizică.

În următoarele zile, consilierii municipali brăileni ar urma să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a lua în discuţie o formulă financiară prin care compania de termoficare să aibă acces la bani pentru plata salariilor.

În prezent, activitatea companiei de termoficare din Brăila este blocată după ce furnizorul de gaz a oprit livrarea combustibilului din cauza unei datorii de circa 13.000 de lei.

CET Brăila are de recuperat aproximativ 13 milioane de lei de la populaţie, iar potrivit conducerii unităţii pentru achitarea salariilor restante ar fi nevoie de aproximativ 140.000 de lei.

Potrivit sursei citate, multe dintre asociaţiile de locatari nu şi-au mai plătit de câţiva ani facturile la termoficare, iar în aceste condiţii CET a acumulat datorii de aproximativ zece milioane de lei către furnizorul de gaze şi de circa 200.000 de lei către Electrica, astfel că în prezent este sistată atât furnizarea gazului către centrală, cat şi furnizarea energiei electrice.

În Brăila mai sunt racordate la CET 6.000 de apartamente, iar pe parcursul verii locatarii acestora au avut apă caldă doar două săptămâni. În condiţiile în care din cele 200 de asociaţii de locatari 140 au datorii mari, niciuna dintre cele 11 centrale de cvartal din municipiu nu mai funcţionează în prezent.

Primăria Brăila deţine 79 la sută din acţiunile CET.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, la Arad, că un control al inspectorilor de muncă este în curs de finalizare la CET Brăila, unde şase angajaţi sunt în greva foamei, iar în cel mult două zile va prezenta soluţiile pentru rezolvarea situaţiei.

El a afirmat că până luni seară va primi raportul ITM, iar marţi sau miercuri va prezenta măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei de la CET Brăila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici