Angajaţii Dacia au renunţat la protest. O parte dintre solicitări au fost acceptate

Angajaţii de la uzina Dacia din Mioveni au renunţat la protest, joi după-amiază, şi au revenit la locurile de muncă, după ce liderii sindicali i-au anunţat că reprezentanţii administraţiei au acceptat o parte dintre solicitările privind revendicările salariale.

526 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Dacia au renunţat la protest. O parte dintre solicitări au fost acceptate

Angajaţii Dacia au renunţat la protest. O parte dintre solicitări au fost acceptate (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Potrivit protestatarilor, salariaţii din schimbul al doilea au revenit în secţii, după aproximativ două ore în care nu au lucrat, în timp ce angajaţii din schimbul întâi, care au refuzat să lucreze, au plecat acasă după terminarea programului.

Angajaţii au primit asigurări că negocierile dintre sindicate şi patronat privind contractul colectiv de muncă vor fi reluate săptămâna viitoare.

Conducerea Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit joi să continue negocierile pentru contractul colectiv de muncă doar în condiţiile reluării lucrului şi revenirii la o desfăşurare normală a producţiei, potrivit constructorului auto.

De asemenea, părţile au agreat să continue dialogul doar în cadrul comisiei de negociere, în conformitate cu prevederile legale.

"Câteva sute de angajaţi au refuzat joi să intre la lucru, fără a indica, însă, cu exactitate care sunt revendicările lor. În jurul orei 16.00, angajaţii au încheiat protestul şi au reluat lucrul. Atât conducerea Dacia, cât şi sindicatul reprezentativ la nivelul companiei şi-au manifestat intenţia de a reveni la masa negocierilor", se arată într-un comunicat transmis de companie.

Salariaţii care au părăsit posturile de lucru miercuri şi joi nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru.

De asemenea, conducerea Dacia va începe procedurile legale în vederea sancţionării angajaţilor care, prin absentarea de la locul de muncă, au încălcat prevederile contractului colectiv de muncă şi ale regulamentului intern. O altă măsură avută în vedere de conducerea Dacia este tragerea la răspundere materială a celor care sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii.

O parte a angajaţilor companiei Automobile Dacia s-au adunat, joi, în curtea uzinei şi au protestat pentru a doua zi consecutiv, reclamând refuzul patronatului de a le prezenta un punct de vedere legat de revendicările lor salariale

De asemenea, ei s-au declarat nemulţumiţi de poziţia administraţiei potrivit căreia protestul declanşat miercuri a fost ilegal.

Reprezentanţii producătorului de automobile spuneau că administraţia companiei "are deschidere pentru discuţii cu sindicatele".

"Reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului continuă discuţiile care vizează contractul colectiv de muncă, începute din luna februarie. Protestul continuă, iar din punctul de vedere al companiei avem deschidere pentru discuţii cu sindicatele", declara, joi, directorul de comunicare al Dacia, Anca Oreviceanu.

O parte a angajaţilor uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea şi miercuri dimineaţă, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document.

Angajaţii spuneau că li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi au acuzat patronatul că nu vrea să îi primească la negocieri şi că a înăsprit condiţiile de muncă, înmulţind verificările alcooltest şi controalele la poartă.

În replică, Anca Orevicianu, directorul de comunicare al Grupului Renault în România, a declarat că negocierile se desfăşoară în prezenţa reprezentanţilor salariaţilor.

"Nu este adevărat că nu au fost primiţi la negocieri, ele au început în cursul lunii februarie şi sunt în curs. Nu s-a pus problema disponibilizărilor", a declarat directorul de comunicare al Grupului Renault în România, Anca Orevicianu.

Reprezentanţii companiei Automobile Dacia au susţinut că protestul este ilegal, constructorul auto precizând că la care acesta au participat, miercuri, "câteva sute de salariaţi", reprezentând sub 20% din numărul total de angajaţi şi că aceştia nu vor fi plătiţi pentru că au lipsit de la lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici