Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu acţiuni de protest dacă nu vor fi îmbunătăţite condiţiile de lucru, reclamând că lipsesc cele mai elementare dotări, cum ar fi mijloacele de imobilizare şi atenţionând că numărul insuficient de personal reprezintă un risc major pentru siguranţa unităţilor.

518 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Sistemul penitenciar este cronic subfinanţat, lipsesc cele mai elementare dotări, iar condiţiile din penitenciare sunt în continuare - în pofida angajamentelor politice - cele pentru care România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în aceste condiţii desfăşurându-şi activitatea întreg personalul", arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Federaţia solicită Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investiţiilor în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, conform celor asumate prin Acordurile Colective şi raportat la asigurarea unor condiţii cel puţin decente pentru personalul din penitenciare.

"Rapoartele asupra stării de sănătate a personalului dezvăluie situaţia dramatică şi evidenţiază nevoia de a interveni rapid pentru a fi respectate normele privind sănătatea la locul de muncă", susţin reprezentanţii FSANP.

Aceştia precizează că există situaţii în care peste 50 la sută din personalul unui penitenciar suferă de boli cauzate de mediul de lucru, printre acestea fiind bolile cardiovasculare, afecţiunile neurologice, bolile cronice pulmonare, afecţiunile dermatologice, afecţiunile gastrice şi hepatice.

Potrivit FSANP, cauza acestei situaţii este "lipsa de interes", în condiţiile în care un fond de 15 la sută din bugetul penitenciarelor ar trebui asigurat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Totodată, reprezentanţii FSANP atrag atenţia că 14 penitenciare din cele 45 au, conform rapoartelor oficiale, posibilitatea tehnică de a efectua corespunzător controlul accesului în penitenciar, restul aparaturii fiind nefuncţională.

"Un risc major pentru siguranţa locurilor de deţinere îl reprezintă lipsa personalului, cele peste 300.000 de ore lucrate suplimentar şi neacordate fiind numai o parte a efortului depus. Lipsesc dotări elementare precum mijloacele de imobilizare, iar uniforme pentru personal au fost achiziţionate şi distribuite ultima dată acum şapte ani. Şi acestea sunt numai o mică parte a problemelor cu care ne confruntăm", potrivit sursei citate.

FSANP a mai arătat că mai puţin de 100 de lei pe lună sunt alocaţi, conform bugetului ANP, pentru reparaţii curente la nivelul unui penitenciar.

"Banii pentru utilităţi şi cheltuieli de funcţionare se speră că vor fi asiguraţi cu prilejul viitoarelor rectificări, iar situaţii de genul celor în care s-a dispus paza la transformatoarele de energie electrică, pentru ca acestea să nu fie oprite de către furnizor, sperăm să fie eliminate", susţin sindicaliştii.

Ei spun că dacă Guvernul continuă să-şi ignore obligaţia de a îmbunătăţi condiţiile de lucru în penitenciare şi de a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii, începând cu luna februarie vor fi iniţiate acţiuni de protest şi vor fi notificate organismele internaţionale cu privire la sabotarea de către Guvern a actului de justiţie prin "incapacitarea intenţionată a sistemului penitenciar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici