Angajaţii din penitenciare protestează joi la Ministerul Justiţiei

Angajaţii din penitenciare, nemulţumiţi că nu li s-au achitat drepturi salariale, dar şi că există deficit mare de personal, care îi obligă să apeleze la deţinuţi pentru a păzi alţi deţinuţi, vor protesta, joi, în faţa sediului Ministerului Justiţiei, au anunţat lideri sindicali.

401 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din penitenciare protestează joi la Ministerul Justiţiei

Angajaţii din penitenciare protestează joi la Ministerul Justiţiei (Imagine: Attila Szavuj / Mediafax Foto)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că situaţia din sistemul penitenciar este "critică", amintind că acest sistem este parte din structura de apărare naţională.

"Nu este o chestiune apărută azi, ieri sau în ultimii ani. Discutăm de un sistem cu probleme cronice. Este nevoie de investiţii pentru creşterea numărului de personal alocat", a spus Costin.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc, a spus că acţiunea de protest, anunţată iniţial la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va avea loc la Ministerul Justiţiei, întrucât Primăria Capitalei a comunicat că în faţa ANP nu ar fi spaţiu suficient.

Teoroc a precizat că protestul angajaţilor din penitenciare nu este unul politic, însă oamenii şi-au pierdut speranţa că pot primi ajutor de la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi nici vicepremierul Gabriel Oprea nu a transmis vreun răspuns solicitării pe care sindicaliştii i-au transmis-o.

"Oamenii protestează pentru că sunt restanţe salariale de opt luni şi este de neînţeles cum un guvern care are două ministere similare aplică tratament diferenţiat. Acest sistem a fost creat să fie sigur, dar, în realitate, el este ţinut de o mână de oameni", a spus liderul sindical.

El a precizat că România are aproximativ 30.000 de deţinuţi şi 12.000 de salariaţi în sistemul penitenciar, în condiţiile în care necesarul ar fi de peste 20.000 de oameni. Ştefan Teoroc a mai spus că, în plus, România ar mai avea nevoie de 10 unităţi penitenciare cu câte 1.000 de posturi, dar având în vedere că doar pentru o singură unitate costul ar fi de aproximativ 170 de milioane de euro, este greu de imaginat că acestea ar putea fi înfiinţate.

Liderul sindical a mai spus că în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.000 de posturi, însă 3.000 sunt vacante şi blocate de ani de zile, ceea ce face ca sute de agenţi să fie nevoiţi să îndeplinească funcţii de ofiţer, fără să fie plătiţi în plus, dar pedepsiţi dacă greşesc.

El a mai spus că situaţia este atât de gravă încât 50 la sută dintre locurile de pază sunt asigurate de către deţinuţi, aleşi cu atenţie.

"Practic, se păzesc singuri. Raportul de un angajat la trei deţinuţi, despre care ministerul spune că e suficient, nu este deloc ok. (...) Există aproximativ jumătate de milion de ore suplimentare prestate. Nu am cerut decât ocuparea măcar a câtorva posturi din cele 3.000 care sunt vacante. Avertizăm că orice gest de neputinţă din partea autorităţilor va fi sancţionat fără milă", a arătat Teoroc.

Sindicaliştii spun că Ministerul Justiţiei şi ANP nu reacţionează şi nu-şi îndeplinesc atribuţiile legale decât sub ameninţarea protestelor şi nu au capacitatea de a identifica soluţii pentru finanţarea decentă a sistemului penitenciar.

"Se tot vorbeşte în ultimul an de condiţiile îngrozitoare din penitenciare. Dar acelea sunt condiţiile noastre de muncă", a mai spus Teoroc.

Sindicaliştii cer deblocarea de urgenţă a cel puţin 1.000 de posturi vacante, compensarea orelor suplimentare cu timp liber sau prin plata unor majorări salariale, achitarea la zi şi fără restanţe a drepturilor cuvenite personalului, sancţiuni sau demiteri pe criterii de incompetenţă a vinovaţilor din conducerea ANP. Aceştia mai solicită asumarea de către ministrul Justiţiei a tergiversărilor în plan normativ şi salarial, dar şi asumarea netransparenţei, având în vedere că SNLP nu a fost consultat de MJ sau de ANP pe marginea proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (2015).

De asemenea, sindicaliştii cer asigurarea protecţiei angajaţilor la locurile de muncă, având în vedere că personalul din penitenciare nu beneficiază de protecţia impusă prin statutul special, fiind expus împreună cu familia agresiunilor şi proceselor puse pe rol de deţinuţi, mai ales ca urmare a precarităţii condiţiilor şi acordării drepturilor, efecte ale subfinanţării, şi nu ale lipsei de profesionalism.

ANP arată, într-un comunicat de presă, că necesitatea asigurării unei finanţări decente este o cerinţă care se regăseşte la nivelul tuturor instituţiilor statului, iar alocarea unor subvenţii bugetare adaptate nevoilor este o problemă reală, perpetuată timp de ani de zile şi a cărei rezolvare a debutat abia în ultimii doi ani.

"Prin eforturile constante ale Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, s-a asigurat o majorare constantă a bugetului, creşterea fiind considerabilă. Dacă în 2012 bugetul aprobat iniţial din subvenţii de la bugetul de stat a fost de 771.413.000 lei, în anul 2015 bugetul iniţial a fost de 925.900.000 lei. În plus, în cursul acestui an, pentru achitarea drepturilor de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, bugetul sistemului penitenciar a fost suplimentat cu suma de 65.941.000 lei. Din această sumă, 9.600.000 lei au fost alocaţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, a condiţiilor de muncă şi pentru elaborarea a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două noi penitenciare", a precizat ANP.

În ce priveşte plata orelor suplimentare, ANP arată că în anul 2014 a intrat în vigoare OUG 37/2014, prin care s-a asigurat baza legală pentru plata majorării de 75 la sută pentru munca efectuată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, şi majorarea de 50 la sută pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, fiind asigurate sumele necesare.

Referindu-se la ocuparea posturilor vacante, ANP informează că este în curs de desfăşurare un proces de standardizare a necesarului de personal pe tipuri de activităţi, regimuri de executare a pedepselor, categorii de unităţi, prin care se urmăreşte eliminarea eventualelor decalaje existente între unităţile penitenciare şi o mai bună proporţionare a personalului pe sectoare de activitate.

În acelaşi timp, ANP vorbeşte despre o "creştere continuă" a numărului de angajaţi, de la 12.297 în 31 decembrie 2008, la 12.575 în 31 decembrie 2014.

"Trebuie menţionat, de asemenea, că în ultimii doi ani numărul deţinuţilor custodiaţi a scăzut de la 33.434 la 31.12.2013 la 28.959 în prezent", se mai arată în comunicatul ANP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici