ANI a cerut date despre concursul câştigat de fiul lui Ritli la şefia Spitalului Judeţean Bihor

Conducerea ANI a cerut autorităţilor orădene informaţii privind concursul câştigat de Ritli Ladislau Csongor, fiul ministrului Sănătăţii, pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

350 afișări
Imaginea articolului ANI a cerut date despre concursul câştigat de fiul lui Ritli la şefia Spitalului Judeţean Bihor

Ritli Ladislau (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, Gavril Grebenişan, a declarat miercuri că ANI a cerut informaţii cu privire la componenţa comisiei de concurs în vederea ocupării postului de manager, numele persoanelor care au luat parte la desemnarea acestei comisii, precum şi la calendarul concursului.

"Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea s-a întrunit în şedinţă extraordinară în data de 7 noiembrie pentru a lua la cunoştinţă şi a analiza solicitarea ANI, transmisă către spital în data de 2 noiembrie, şi ulterior comunicată şi Primăriei Oradea", a spus Grebenişan.

Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie al spitalului a înaintat conducerii unităţii documentele solicitate de ANI în vederea transmiterii lor către această instituţie.

Ritli Ladislau Csongor, fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, a câştigat, în 24 octombrie, concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, el fiind singurul candidat, după ce Gavril Grebenişan, care deţinea interimar această funcţie, s-a retras în aceeaşi zi.

Ritli Ladislau Csongor a fost singurul candidat după ce, în dimineaţa de 24 octombrie, cu două ore înaintea începerii primei probe, managerul interimar al unităţii medicale, Gavril Grebenişan, şi-a retras dosarul.

"Mi-am retras candidatura. Fiecare să înţeleagă ce doreşte", declara Grebenişan, refuzând să facă alte comentarii. Ulterior, Grebenişan declara că s-a retras din concursul pentru şefia unităţii medicale pentru că ştia că nu are şanse şi i s-a "sugerat" să se retragă.

Ritli Ladislau Csongor a fost declarat câştigător al concursului pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. Informaţia apărea pe site-ul unităţii medicale în 24 octombrie, la ora 14.00, cu toate că, potrivit anunţului de desfăşurare a concursului făcut înainte cu o săptămâna de către Primăria Oradea, pentru 24 octombrie era programată doar prima probă din cele trei, şi anume testul-grilă pentru verificarea cunoştinţelor din legislaţia privind managementul unităţilor sanitare.

Conform rezultatelor publicate pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, Ritli a participat, tot în aceeaşi zi, la proba de susţinere a proiectului de management, programată pentru 26 octombrie, şi la interviul în faţa membrilor comisiei de concurs, probă programată să aibă loc în 27 octombrie.

Potrivit anunţului de pe site-ul unităţii medicale, fiul ministrului Sănătăţii a obţinut la testul-grilă nota 9.20, iar la celelalte două probe a fost notat cu 10.

Contactat pentru a explica de ce concursul, care trebuia să aibă loc pe durata a patru zile, s-a încheiat după o singură zi, preşedintele Comisiei de concurs, viceprimarul municipiului Oradea Gheorghe Carp, afirma că aşa au decis membrii acestei comisii.

"Dacă celălalt candidat (Gavril Grebenişan - n.r.) s-a retras, membrii comisiei au decis să organizeze toate trei probele într-o singură zi. Şi aşa nu mai are cine să conteste rezultatele", declara Carp.

Comisia de concurs a fost formată din viceprimarul Gheorghe Carp (de profesie medic, preşedintele comisiei), juristul Adrian Cocoş (şef al Direcţiei de Resurse Umane a Ministerului Sănătăţii, post pe care îl ocupă prin detaşare, el fiind anterior şeful serviciului de resurse umane al DSP Bihor, instituţie pe care a reprezentat-o în comisie) şi conferenţiarul universitar dr. Ciprian Brisc (reprezentant al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii Oradea).

Ritli Ladislau Csongor a fost manager al Spitalului Clinic de Recuperare din Băile Felix până în anul 2009, după care a devenit consilier al lui Cseke Attila la Ministerul Sănătăţii, unde avea atribuţii pe linie juridică, încetând raporturile de muncă odată ce tatăl său, doctorul Ritli Ladislau, a preluat conducerea ministerului, în luna august a acestui an.

Ritli Laszlo Csongor are, potrivit declaraţiei de avere completate în iunie 2011, în calitate de director de cabinet al ministrului Sănătăţii, un apartament în Oradea, în suprafaţă de 120 de metri pătraţi, cumpărat în 2008 împreună cu soţia lui, Ritli Adela Otilia.

El are un credit de 65.000 de euro, contractat în 2008, pe care trebuie să îl achite până în 2037.

Ritli Laszlo Csongor a câştigat 9.040 de lei ca asistent universitar la Universitatea din Oradea şi 51.053 de lei ca director de cabinet al ministrului Sănătăţii. Soţia lui a câştigat 2.318 lei ca biolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, alţi 10.470 de lei ca asistent medical la SC Microstim, 3.036 de lei ca vânzătoare la I.I. Hanga Otilia Loredana şi a primit o indemnizaţie de 947 de lei în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici