ANI cere verificarea averii deputatului Rizea şi sesizează ANAF

Inspectorii de integritate cer Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să verifice veniturile realizate de deputatul PSD Cristian Rizea în timpul mandatului de parlamentar şi sesizează ONCSB şi ANAF privind tranzacţiile bancare realizate de acesta.

634 afișări
Imaginea articolului ANI cere verificarea averii deputatului Rizea şi sesizează ANAF

ANI cere verificarea averii deputatului Rizea şi sesizează ANAF (Imagine: www.cdep.ro)

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul lui Cristian Rizea existenţa unei diferenţe semnificative în cuantum de 1.264.024,83 lei (aproximativ 300.250,56 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010, ifnromează ANI într-un comunicat transmis miercuri.

Totodată, inspectorii de integritate au mai constatat existenţa unor tranzacţii bancare suspecte, în valoare de 3.033.765,7 lei (aproximativ 719.583,73 euro) şi 199.600 de euro, dar şi existenţa unor tranzacţii comerciale suspecte şi elemente privind posibila încălcare a obligaţiilor fiscale prevăzute de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Cristian Rizea a fost informat cu privire declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale şi la faptul că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate.

Evaluările au fost demarate în 16 noiembrie 2010.

Cristian Rizea exercită, în prezent, mandatul de deputat în Parlamentul României în legislatura 2008 - 2012.

Veniturile totale obţinute din înstrăinarea proprietăţii, salarii şi cedarea folosinţei bunurilor de cătreCristian Rizea, împreună cu soţia sa, Josette Ane-Marie, în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010, au fost de 327.911 lei, iar averea deţinută, şi pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, de cei doi conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, este de 1.591.935,83 lei, potrivit ANI.

În ceea ce priveşte tranzacţiile bancare, cei doi soţi deţin cinci conturi bancare (două în lei şi trei în euro) deschise la Unicredit Ţiriac Bank. Prin intermediul unuia dintre conturile în lei, la data deschiderii acestuia, au fost efectuate plăţi către titularii de cont, în cuantum total de 3.033.765,7 lei şi 199.600 euro. Sumele au fost extrase integral în aceeaşi zi de către deputatul Rizea.

ANi a mai constatat că în martie 2006, Josette Ane-Marie Rizea a transferat dreptul de proprietate asupra a două apartamente situate în Bucureşti către Jana Sterian, contra sumelor de 210.000 lei şi, respectiv, 186.447,80 euro.

Soţii Rizea au obţinut în 2008 venituri în cuantum total de 15.567 lei şi au efectuat cheltuieli care depăşesc veniturile realizate, în valoare de 205.056,7 lei.

În acest context, ANI a sesizat Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pentru începerea acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de deputat (19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010) de către Cristian Rizea.

De asemenea, inspectorii de integritate au sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru a face cercetări cu privire la tranzacţiile bancare suspecte, rezultate în urma activităţii de evaluare a averii deputatului, dar şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru a verifica tranzacţiile comerciale suspecte şi posibila încălcare a obligaţiilor fiscale prevăzute de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Cristian Rizea este învinuit de DNA într-un dosar în care este cercetat pentru deturnare de fonduri europene nerambursabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici