ANM: Zborurile pot fi oprite doar dacă trei actualizări consecutive ale prognozei arată probleme

Traficul aerian poate fi restricţionat doar dacă trei actualizări consecutive ale prognozei curenţilor de aer arată "pericol pentru zboruri" într-un anumit spaţiu aerian, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

18 afișări
Imaginea articolului ANM: Zborurile pot fi oprite doar dacă trei actualizări consecutive ale prognozei arată probleme

ANM: Zborurile pot fi oprite doar dacă trei actualizări consecutive ale prognozei arată probleme (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Potrivit lui Sandu, prognozele, care sunt date publicităţii de MET Office, o instituţie specializată în acest domeniu, se actualizează o dată la fiecare şase ore.

"Pentru a putea interzice zborurile este necesar ca trei actualizări consecutive să arate că spaţiul nostru aerian este nesigur, din cauza prezenţei acestui nor de cenuşă", a spus Sandu.

El a precizat că oamenii de ştiinţă de la MET Office realizează, din şase în şase ore, o simulare a traiectoriei curenţilor de aer, stabilind astfel traseul valului de cenuşă vulcanică emanat fără oprire de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.

"Dacă, atunci când rulează aplicaţiile, specialiştii MET Office observă că spaţiul aerian într-o anumită zonă este nesigur din cauza prezenţei cenuşei vulcanice, iar această stare rămâne valabilă la încă două actualizări, atunci se pot opri zborurile. Să vedem ce se întâmplă peste şase ore şi apoi mâine dimineaţă la ora 9.00. Atunci se va lua o decizie", a mai spus Sandu.

Directorul ANM a explicat şi diferenţa între prognozele valabile marţi la prânz şi cele care, câteva ore mai târziu, arătau că spaţiul aerian al României va fi în continuare dat peste cap de prezenţa cenuşii vulcanice.

"Astăzi la prânz (marţi, n.r.), prognoza ne arăta o anumită direcţie a curenţilor. Ei bine, câteva ore mai târziu, aceasta s-a schimbat. La altitudinea la care norul de cenuşă se află, curenţii de aer îşi modifică traiectoria şi direcţia de la o oră la alta, aşa că nu este nimic anormal. Din acest motiv şi prognoza se actualizează la fiecare şase ore", a explicat Sandu.

Directorul ANM declara, marţi după-amiază, că un al doilea val de cenuşă emanată de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda se îndreaptă spre Europa, însă, potrivit lui Sandu, la acel moment existau şanse ca el să evite România.

"Nu ştim exact pe unde va trece. Ştim doar că s-a format şi că este purtat de curenţii de aer către Europa", a mai spus Sandu, arătând că noul val de cenuşă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a survolat în ultimele trei zile Europa şi va fi purtat la o altitudine mai mică decât acesta.

Acesta a precizat că, având în vedere circulaţia curenţilor de aer din prezent, cel de-al doilea val ar putea evita România.

"În prezent există nişte curenţi mediteraneeni care circulă către nord şi aceştia ar putea împinge acest al doilea val spre zona de nord, ţinându-l departe de ţara noastră", a mai spus Sandu, precizând însă că situaţia se poate schimba de la o oră la alta.

Erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, începând de joi, 15 aprilie, grave perturbări ale traficului aerian.

Spaţiul aerian românesc, închis sâmbătă din cauza norului de cenuşă, a fost redeschis de luni. Mai multe companii au anunţat că au anulat, marţi, unele curse către destinaţii interne şi externe.

Trei cratere ale vulcanului în erupţie din Islanda degajau cenuşă marţi dimineaţă, dar într-un volum mai mic decât în zilele precedente, a anunţat poliţia islandeză.

Poliţia islandeză a adăugat că "scoarţa care s-a format deasupra vulcanului este mai mică şi mai puţin clară, ceea ce înseamnă că nu mai există multă cenuşă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici