ANRE şi Transgaz s-au dat reciproc în judecată

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are în derulare aproape 390 de litigii, inclusiv cu companiile de stat Electrocentrale Bucureşti şi Transgaz, chemate în instanţă pentru recuperarea unor debite.

287 afișări
Imaginea articolului ANRE şi Transgaz s-au dat reciproc în judecată

"ANRE a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti SA şi SNTGN Transgaz pentru recuperare debite, iar aceastea au acţionat ANRE în judecată pentru anularea unor acte administrative", a comunicat ANRE, la solicitarea MEDIAFAX.

Dosarul cu Transgaz are ca obiect anularea Hotărârii 6/14.05.2015 a Comisiei pentru soluţionarea disputelor pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa gazelor naturale.

Dosarele cu Electrocentrale vizează anularea deciziei preşedintelui ANRE 740/2014 privind supracompensarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă aferente perioadei de evaluare 2011-2013 pentru centralele CET Bucureşti Sud şi CET Bucureşti Vest, aparţinând companiei. Alt dosar se referă la modificarea unui decizii privind soluţionarea neînţelegerilor la încheierea contractului dintre Elcen şi RADET.

Debitele care trebuie recuperate de ANRE şi pentru care autoritatea a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti provin din neachitarea de către aceasta a contribuţiei aferente licenţei pentru producerea de energie electrică acordată de căre ANRE şi a accesoriilor (penalităţi de întârziere), iar debitele ce trebuie recuperate de ANRE şi pentru care a acţionat în judecată Transgaz provin din neachitarea de către aceasta la scadenţă a tarifului de dispecerizare tranzit gaze naturale pentru activitatea desfăşurată în 2008-2012.

În ceea ce priveşte alte procese intentate de către ANRE, autoritatea precizează că "a promovat acţiuni împotriva actelor administrative jurisdicţionale emise de Curtea de Conturi a României, acţiuni în vederea recuperării debitelor provenite din neachitarea de către operatorii economici reglementăţi a contribuţiilor şi tarifelor aferente licenţelor/atestatelor/autorizaţiilor acordate de ANRE, litigii de muncă, acţiuni civile".

De asemenea, procesele intentate ANRE vizează în principal anularea proceselor verbale de contravenţie întocmite de agenţii constatatori ai ANRE, anularea actelor administrative emise de autoritate, acţiuni civile şi litigii de muncă.

ANRE este autoritate administrativă autonomă, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, care are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici