ANSVSA: Mai multe tipuri de produse lactate din Bulgaria, interzise în România din cauza unui virus

Mai multe tipuri de lapte şi produse lactate din Bulgaria au fost interzise spre comercializare pe teritoriul ţării noastre, ca urmare a unei alerte de infectare cu virusul dermatozei nodulare contagioase la bovinele din ţara vecină, informează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA).

798 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Mai multe tipuri de produse lactate din Bulgaria, interzise în România din cauza unui virus

ANSVSA: Mai multe tipuri de produse lactate din Bulgaria, interzise în România din cauza unui virus (Imagine Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

A fost interzisă introducerea şi comercializarea pe piaţa din România a colostrului, a laptelui nepasteurizat şi a produselor lactate nepasteurizate (caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiţionale) obţinute de la bovinele din Bulgaria, informează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată după ce alerta pentru virusul dermatozei nodulare contagioase la bovine a fost extinsă pe întreg teritoriul Bulgariei.

"Conform acesteia, zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricţie. În Codul Terestru OIE este stipulat faptul că, o ţară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu, sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB)", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, pe perioada alertei, "este interzisă introducerea pe piaţă, în afara zonei de restricţii (teritoriul Bulgariei) şi expedierea în alte state membre şi ţări terţe, a următoarelor produse obţinute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate."

Cei de la ANSVSA spun că într-o astfel de situaţie "autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piaţă a laptelui destinat consumului uman, obţinut de la bovinele ţinute în ferme situate în zona de restricţii, dacă laptele a fost supus unui tratament".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici