Antonescu: Matricea familiei este bărbatul şi femeia. Pot fi de acord însă cu parteneriatele civile

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă seara că "matricea familiei" este căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, însă poate fi de acord cu legiferarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex, precizând că nu susţine adopţiile de către astfel de cupluri.

693 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Matricea familiei este bărbatul şi femeia. Pot fi de acord însă cu parteneriatele civile

Antonescu: Matricea familiei este bărbatul şi femeia. Pot fi de acord însă cu parteneriatele civile (Imagine: Shutterstock)

Antonescu a susţinut într-o emisiune a televiziunii Digi 24 că în primă instanţă, la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei, a fost adoptat amendamentul prin care este interzisă discriminarea inclusiv pe orientare sexuală, apreciind că este o decizie "firească".

"Aşa s-a născut cealaltă propunere de modificare (în cazul definirii familiei, n.r.). În acest context, o serie de colegi au ridicat problema următoare: da, suntem de acord ca şi orientarea sexuală să fie trecută printre criteriile fundamentale pe baza cărora să nu poată fi discriminat cineva în acestă ţară, dar nu suntem de acord ca o asemenea prevedere să fie interpretată în sensul unei solicitări ca ulterior Codul civil, prevederea despre familie, să ajungă la căsătoriile între persoane de acelaşi sexe şi după aceea la adopţii pentru aceste cupluri", a declarat Antonescu.

El a precizat că adoptarea articolului privind definirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie a fost legată de amendamentul asupra căruia s-a căzut de acord în ceea ce priveşte discriminarea.

"Am fost şi sunt de acord cu o asemenea variantă pentru cu socotesc într-adevăr că nu e deloc preocuparea statului şi nu trebuie să stabilească statul deloc ce orientare şi comportament din acest punct de vedere intim până la urmă trebuie să aibă oricare dintre cetăţeni, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze şi să garanteze nişte drepturi ale familiei (...) Dacă vorbim despre matricea ei, despre baza, despre modelul ei, acela este, dacă am ajuns să discutăm şi să trebuiască să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, din motive de natură biologică până la motive de natură culturală şi istorică", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că nu susţine căsătorii între între persoane de acelaşi sex.

"Pot exista, nota bene, cupluri care îşi desfăşoară viaţa, care convieţuiesc, care împart tot ce au de împărţit, de la sentimente până la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei, fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă", a mai susţinut preşedintele PNL.

Antonescu a menţionat că parteneriatul civil ar putea fi o soluţie, dar acest lucru ar putea fi operate în Codul civil.

Liderul PNL a precizat că amendamentul a fost propus şi susţinut inclusiv de toţi parlamentarii PSD din comisia de revizuire a Constituţiei, însă este posibil ca PSD să ceară reluarea votului asupra amendamentului.

Antonescu a susţinut că va vota în continuare pentru acest amendament, dar cel mai probabil textul nu va mai întruni votul a două treimi dintre membrii comisiei şi se va rămâne la actuala prevedere constituţională.

Preşedintele PNL a precizat că în situaţia în care se va cere legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex va exista o reacţie puternică din partea societăţii româneşti.

"Atrag însă atenţia că la pasul următor, deci în momentul în care se va cere legalizarea căsătoriei, dacă acum Constituţia nu îngrădeşte acest lucru, legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, adopţia unor copii de către aceste cupluri, va exista o reacţie puternică, masivă, nu doar din partea BOR – care are obligaţia de a face chestiunea asta – dar cred din partea unei bune părţi a societăţii. Pentru că una e să respecţi alegerea cuiva în intimitate, şi alta este să-i accepţi pretenţia de a-ţi anula un model de societate şi un model de natură cultural şi istoric până la urmă ţinând de identitatea acestei naţiuni", a mai argumentat Antonescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici