Prima zi de şcoală: Înapoi în sala de clasă, pregătiţi cu ghiozdane şi măşti. 100.000 de elevi vor învăţa, însă, în sistem online

  • Ministrul Educaţiei anunţă cu în 11 judeţe şcolile nu au scenariul roşu
  • Peste 12.000 unităţi de învăţământ pot funcţia în scenariul verde
  • Sunt 262 şcoli în scenariul roşu
2501 afișări
Imaginea articolului Prima zi de şcoală: Înapoi în sala de clasă, pregătiţi cu ghiozdane şi măşti. 100.000 de elevi vor învăţa, însă, în sistem online

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a anunţat, ieri, că sunt 11 judeţe unde nu există nicio şcoală în scenariul roşu. Adică şcolile de acolo îşi vor putea desfăşura activitatea în scenariul galben sau verde.

Ea mai anunţă că 106 cadre didactie din toată ţara sunt spitalizate şi 91 sunt în concediu medical. Iar 293 de cadre care se află în carantină şi-au exprimat dorinţa de a face şcoală online.

  • 12.423 unităţi pot funcţia în scenariul verde
  • 4.915 unităţi sunt în scenariul galben
  • 262 unităţi sunt în scenariul roşu

100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online. Harghita, Caraş, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Covasna şi Vaslui nu sunt în scenariul roşu.

96.312 profesori au urmat peste vară programe pentru învăţământ online, iar 147 de cadre didactice şi-au depus dosarele de pensionare.

Cu doar câteva ore înainte de începerea noului an şcolar, Monica Anisie nu ştie exact, dar crede că săptămâna aceasta ar putea semna pentru manualul de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VIII-a. Nici cu privire la livrarea tabletelor nu te aştepta să primeşti prea multe lămuriri. Nici ministra nu ştie.

Până la momentul de faţă nu am cunoştinţă. Operatorul economic nu a prezentat Ministerului Educaţiei nici o situaţie în acest sens, însă mâine dimineaţă voi lua legătura cu operatorul economic să văd care este situaţia la momentul acesta. Mâine începe şcoala şi noi trebuie să asigurăm acolo unde este necesar tablete”, a spus Monica Anisie.

DSP va testa gratuit orice elev căruia i-a fost rau

„În situaţia în care unui elev îi este rău la şcoală, cadrul didactic va semnala acest lucru cadrului medical din unitatea de învăţământ sau persoanei desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ pentru a ţine legătura cu Direcţia de Sănătate Publică. Copilul va merge în sala de izolare şi va fi supravegheat tot timpul. În cazul în care se confirma un caz într-o clasa, se suspendă cursurile numai pt acea clasa. Dacă sunt trei cazuri în trei clase diferite, în acea situaţie în mod clar se vor suspenda cursurile în toată şcoala şi în felul acesta vor trece în scenariul roşu”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Cu doar trei zile înainte de a începe şcoala, ministrul Educaţiei se plângea, într-un mesaj publicat pe Facebook, că nu mai înţeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul ei:

„Nu mai înţeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul meu! Orice intenţie bună este interpretată de toţi cei fără de greşeală! Oameni de bine, nu am ce zice! Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluţii! Aştept soluţii, dacă au! Faptul că mă opresc şi vorbesc cu oamenii nu e bine! Dacă nu vorbesc cu ei, ( ceea ce nu ma caracterizează) iarăşi nu e bine! Orice aş face nu e bine! Şi cine spune asta? Cei fără de greşeală! Fiindcă sunt sinceră, nu e bine! Dar oare ce e bine în viziunea acestor oameni? Prin urmare, cred cu tărie că înainte de a arunca în oameni cu piatra, fiecare dintre noi ar trebui să se uite în oglindă!”

"Tocmai v-am spus care e procedura. Decizia nu stă la Ministerul Educaţiei. În data de 7 septembrie vom şti care este situaţia epidemiologică. Pe 10 septembrie vom şti exact care e hotărârea în ceea ce priveşte scenariul. Nu vă pot răspunde eu acest lucru, nu mai ştiu. Întrebarea să o adresaţi instituţiei care se ocupă de acest lucru. Eu nu vă pot oferi soluţii, pentru că nu intră în atribuţiile Ministerului Educaţiei, soluţii referitoare la ONAC".

”Ministerul Sănătăţii a transmis către Ministerul Educaţiei un ghid, un protocol sanitar i-aş spune, şi acum suntem în lucru, în aşa fel încât să definitivăm din punct de vedere educaţional, dar şi sanitar, aceste măsuri pentru începerea anului şcolar şi universitar 2020-2021. Nu ştim exact când anume putem să ne pronunţăm asupra acestor scenarii. Ele sunt în lucru, dar cred că trebuie să facem acest lucru cât mai repede pentru a se pregăti şi autorităţile publice locale de a lua măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor”

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici