APADOR-CH: Huiduitul la proteste ar putea fi sancţionat cu închisoare de la trei luni la un an / Asociaţia cere eliminarea acestei propuneri

APADOR-CH cere Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri din proiectele de modificare a legilor din domeniul ordinii publice care ar putea permite, prin ambiguitate, "abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetăţeanului".

1054 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH: Huiduitul la proteste ar putea fi sancţionat cu închisoare de la trei luni la un an / Asociaţia cere eliminarea acestei propuneri

APADOR-CH: Huiduitul la proteste ar putea fi sancţionat cu închisoare de la trei luni la un an / Asociaţia cere eliminarea acestei propuneri

Printre exemplele de iniţiative controversate de modificare a legilor poliţiei, APADOR-CH enumeră propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la trei luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că propunerea este atât de largă şi de vagă încât orice gest sau cuvânt care nu i-ar plăcea poliţistului ar putea fi calificat drept comportament infracţional, respectiv ultraj.

"Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept «cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare», astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj. În prezent, în art. 257 din Codul penal este incriminată o formă a ultrajului verbal, şi anume ultrajul comis prin ameninţare. Ameninţarea este o faptă mai gravă decât «jignirea» şi de aceea sancţionarea penală a celui care ameninţă un poliţist se justifică prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scăzut, este pericolul unor «gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare»", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale, remis marţi Mediafax.

APADOR-CH cere eliminarea completă a acestei propuneri.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki solicită, de asemenea, eliminarea „reţinerii administrative” din proiect, adică a posibilităţii ca poliţistul să îi interzică unei persoane să părăsească un anumit spaţiu, asta în condiţiile în care în legea poliţiei este deja procedura „conducerii administrative” la secţie, care este o măsură similară.

ONG-ul susţine că proiectul de lege nu prevede nicio limitare în timp a duratei reţinerii administrative, nici procedura dispunerii ei şi nici care sunt drepturile şi garanţiile persoanei reţinute administrativ.

"Introducerea unei noţiuni vagi precum «poziţie inofensivă» pe care o persoană care face obiectul cercetării poliţieneşti ar trebui să o adopte – APADOR-CH cere definirea acestei poziţii, în caz contrar fiecare poliţist va avea libertatea de a-şi imagina cum doreşte această «poziţie inofensivă», chiar şi pe burtă cu mâinile la spate", potrivit sursei citate.

ONG-ul solicită, de asemenea, definirea mai clară a unor noţiuni introduse suplimentar în legea poliţiei, ce vizează fotografierea, amprentarea şi controlul corporal sau al bagajelor.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor.

Pachetul legislativ presupune completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Astfel, una dintre modificările aduse vizează şi locatarii gălăgioşi, care nu dau muzica mai încet, chiar dacă poliţiştii i-au vizitat de câteva ori în aceeaşi noapte şi au aplicat avertismente sau amenzi. Potrivit noului proiect, aceste persoane riscă până la doi ani de închisoare.

O altă prevedere a pachetului de legi propus dezbaterii de Ministerul Afacerilor Interne arată că întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici