Apele pentru scăldat identificate în România îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate

Toate apele pentru scăldat identificate oficial în România îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate în 2023, se arată într-un raport publicat marţi de Comisia Europeană.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Apele pentru scăldat identificate în România îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate

Apele pentru scăldat identificate în România îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate

Potrivit celui mai recent raport anual privind apele pentru scăldat, publicat marţi, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte calitatea „excelentă” a apei pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4 % din cele mai frecventate ape pentru scăldat din UE, se arată într-un comuinicat al Comisiei Europene.

Nu mai puţin de 96 % din totalitatea apelor pentru scăldat identificate oficial în UE îndeplinesc standardele minime de calitate, doar 1,5 % fiind clasificate drept „de slabă calitate”.

Evaluarea a fost realizată de Agenţia Europeană de Mediu în colaborare cu Comisia şi evidenţiază zonele pentru scăldat sigure pe care înotătorii le pot găsi în Europa în această vară. Ea se concentrează în special pe siguranţa scăldatului, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.

„Grecia, Croaţia, Cipru şi Austria sunt ţările cu cea mai mare proporţie de ape pentru scăldat de calitate excelentă. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria şi România, toate apele pentru scăldat identificate oficial îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate în 2023”, se precizează în comunicat.

Comisia Europeană arată că, din 2006, de la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat, proporţia apelor pentru scăldat de slabă calitate a scăzut şi s-a stabilizat începând din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate asociate cu scăldatul rămân un motiv de îngrijorare: în 2023, în UE au fost semnalate 321 de zone de scăldat de „slabă calitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici