Apelurile în reţeaua fixă, numai cu prefix de la 1 octombrie

Abonaţii furnizorilor de servicii de telefonie fixă vor putea fi apelaţi, de la 1 octombrie, doar prin formarea întregului număr naţional de zece cifre (prefix + număr local), pentru toate apelurile locale sau naţionale, a anunţat marţi Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii.

48 afișări
Imaginea articolului Apelurile în reţeaua fixă, numai cu prefix de la 1 octombrie

Apelurile în reţeaua fixă, numai cu prefix de la 1 octombrie

"Apelurile către numerele de telefon fix formate fără prefix nu mai funcţionează. Dacă până în prezent cei care formau numărul fără prefix erau avertizaţi ca numărul are un nou format, începând de mâine, vor fi doar informaţi printr-un mesaj că numărul pe care l-au format nu este alocat sau vor primi tonul special pentru numere inexistente", se arată într-un comunicat al ANC.

Autoritatea precizează că atât numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, cât şi numerele de telefonie mobilă îşi vor păstra formatul actual.

Totodată, s-a modificat şi formatul numerelor scurte, apărând o diferenţă clară între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional şi numerele prin care se furnizează servicii de interes general la nivel local. Primele sunt formate acum din patru cifre prin adăugarea cifrei 1 înaintea numărului vechi (958 a devenit 1958), iar cele din urmă primesc prefixul judeţean şi sunt formate astfel din 7 cifre (982 a devenit 0232982 în judeţul Iaşi).

Închiderea Planului Naţional de Numerotaţie (PNN) este o cerinţă europeană la care România trebuia să se alinieze.

Prin închiderea PNN şi uniformizarea numerelor de telefon a fost eliminată o barieră pe piaţă de comunicaţii electronice, potrivit ANC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici