Aproape 6.000 de români au solicitat înregistrarea ca lucrător independent în Marea Britanie

Aproape 6.000 de cetăţeni români au solicitat, în primul semestru al acestui an, eliberarea certificatului de înregistrare ca lucrător independent în Marea Britanie, procedura de obţinere a acestui tip de certificat fiind mai uşoară decât obţinerea autorizaţiei de muncă, informează, miercuri, ANOFM.

6 afișări
Imaginea articolului Aproape 6.000 de români au solicitat înregistrarea ca lucrător independent în Marea Britanie

Aproape 6.000 de români au solicitat înregistrarea ca lucrător independent în Marea Britanie

Potrivit autorităţilor britanice, citate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în primul semestru al acestui an 5.925 de cetăţeni români au solicitat eliberarea certificatului de înregistrare ca lucrător independent.

"În condiţiile în care Marea Britanie a impus restricţii privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi pentru că obţinerea autorizaţiei de muncă necesită o procedură greoaie, un număr mare de cetăţeni români preferă să lucreze în această ţară ca lucrători independenţi (self-employed workers), în detrimentrul obţinerii autorizaţiei de muncă sau cardului în agricultură", informează ANOFM.

Pentru a desfăşura activitate în calitate de lucrător independent nu este nevoie de obţinerea autorizaţiei de muncă, lucrătorul având posibilitatea, însă nu şi obligaţia, de a aplica pentru obţinerea certificatului de înregistrare (registration certificate), cunoscut şi sub denumirea de „yellow card”, eliberat de către Border and Immigration Agency, structură a Home Office (Ministerul de interne), proceduri care fac ca accesul pe piaţa muncii să fie mai facil.

Din sesizările primite la ANOFM şi din informaţiile primite de la ataşatul pe probleme de muncă şi sociale de la Londra reiese faptul că unii dintre agenţii de ocupare a forţei de muncă, care funcţionează pe teritoriul României şi care mediază pe spaţiul Marii Britanii, profită de necunoaşterea legislaţiei în domeniu de către solicitanţii de locuri de muncă, care doresc să desfăşoare activitate în calitate de lucrător independent, şi se obligă în cadrul contractului de mediere să le obţină contract de muncă şi autorizaţia de muncă, elemente care în situaţia de faţă nu sunt necesare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici