Aproximativ 200 de TIR-uri în Vama Giurgiu, coloana se întinde pe aproximativ nouă kilometri

Aproximativ 200 de TIR-uri şi camionane aşteaptă, joi, în apropierea Vămii Giurgiu să intre la control în Punctul de Trecere al Frontierei, coloana de autovehicule întinzându-se pe aproape nouă kilometri.

188 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 200 de TIR-uri în Vama Giurgiu, coloana se întinde pe aproximativ nouă kilometri

Aproximativ 200 de TIR-uri în Vama Giurgiu, coloana se întinde pe aproximativ nouă kilometri (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit şoferilor, deşi verificarea în Vama Giurgiu se desfăşoară pe două coloane, timpul de aşteptare este mare.

Şoferii se plâng că transportă mărfuri perisabile, iar odată trecuţi în Bulgaria, autorităţile din ţară vecină aplică sancţiuni pentru nerespectarea diagramei şi a timpilor de odihnă.

"Avem sute de TIR-uri blocate din cauza măsurilor luate de autorităţi în vederea combaterii evaziunii fiscale. Şoferii sunt blocaţi şi este inadmisibil ca, după o perioadă în care nu am putut să ne desfăşurăm activitatea din cauza ninsorii şi a viscolului, dar şi a excesului de zel al autorităţilor care au blocat şosele pe care nu a nins, acum să plătim pentru întârzierile provocate de controalele din vamă. Demersul vameşilor vizează evaziunea fiscală, dar e vorba de exces de zel. Timpul de aşteptare este foarte mare, iar controlul înseamnă pierderi importante pentru transportatori", a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier, Augustin Hagiu.

Şoferii mai spun că verificarea încărcăturii fiecărei maşini pe o vamă de interior a Uniunii Europene este ilegală.

"Sunt verificate diagramele de parcurs, documentele maşinii şi încărcătura, dar şi actele de destinaţie. Autorităţile de frontieră spun că au suplimentat personalul, însă uitaţi-vă că şi acum cozile depăşesc câţiva kilometri, chiar dacă e pe două coloane. O să luăm amenzi de la bulgari, marfa se strică, iar vinovat cine o să fie ? Noi şi patronii noştri. Iar acţiunea asta de control al încărcăturii fiecărei maşini pe o vamă de interior a Uniunii Europene este ilegală", a declarat un şofer.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră Română, acţiunile de verificare amănunţită se realizează în baza analizelor de risc, în vederea combaterii contrabandei şi a evaziunii fiscale.

În comunicat se mai arată că în urma controalelor din ultimele 24 de ore au fost descoperite 18 camioane încărcate cu legume sau produse alimentare despre care există suspiciuni că urmau să ajungă în depozitele unor societăţi de tip "fantomă".

De asemenea, în punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, au fost depistaţi patru migranţi ascunşi într-un camion aflat sub sigiliu vamal, care venea din Grecia şi urma să tranziteze România.

"Pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, pe culoarele destinate verificării automarfarelor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor. În principalele puncte de trecere a frontierei au fost detaşaţi ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei de Supraveghere şi Control a Trecerii Frontierei - IGPF în vederea sprijinirii poliţiştilor de frontieră care fac controlul documentelor. ", se mai arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră Română.

Şi miercuri, sute de TIR-uri au aşteptat în Vama Giurgiu, la punctul de frontieră către Ruse, Bulgaria, coloana de maşini întinzându-se pe o distanţă de aproximativ 30 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici