Aproximativ 250 de gospodării şi case din mai multe localităţi din judeţul Harghita au fost inundate

Aproximativ 250 de gospodării şi case din mai multe localităţi din judeţul Harghita au fost inundate, sâmbătă, după ce pârâul Ugra şi râul Trotuş au ieşit din albii din cauza precipitaţiilor abundente.

168 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 250 de gospodării şi case din mai multe localităţi din judeţul Harghita au fost inundate

Aproximativ 250 de gospodării şi case din mai multe localităţi din judeţul Harghita au fost inundate (Imagine: Hazz Sandor/Arhiva Mediafax Foto)

În localitatea Lunca de Sus au fost inundate peste 50 de gospodării şi case, după ce pârâul Ugra, care şi-a mărit considerabil debitul din cauza torenţilor formaţi pe versanţi, a ieşit din matcă, iar viitura a ajuns până la DN 12 A. Fântânile au fost umplute cu nămol, iar terenurile cultivate sunt inundate pe zeci de hectare.

Şi râul Trotuş a ieşit din matcă, iar aproximativ 20 de gospodării aflate în lunca râului au rămas complet izolate.

Lt.col. Ovidiu Dudu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a afirmat că două echipaje ale pompierilor au reuşit cu mare dificultate să ajungă, sâmbătă seară, la familiile izolate şi să le ducă apă şi alimente.

Reprezentantul ISU a mai declarat că şi DN 12 A a fost afectat de inundaţii pe raza localităţii Lunca de Sus, pe o porţiune de 1,5 kilometri, iar la Lunca de Jos toate podeţele aflate peste Trotuş au fost distruse.

Potrivit sursei citate, inundaţii s-au produs şi în alte localităţi ale judeţului Harghita.

La Mihăileni au fost inundate 80 de gospodării, iar DJ 124 a fost afectat pe o distanţă de 1,2 kilometri, în timp ce în satul Nădejdea, izolat la ieşirea spre localitatea Racu din cauza apei care măsoară 60 de centrimetri pe drumul comunal, au fost inundate aproximativ 100 de gospodării şi case.

În comuna Mărtiniş sunt inundate 20 de gospodării, iar drumul judeţean care face legătura cu Rupea a fost spălat de ape.

De asemenea, DN 11B Cozmeni - Târgu Secuiesc, închis la orele prânzului din cauza inundaţiilor, este în continuare blocat pe mai multe porţiuni, lungi de până la un kilometru, carosabilul fiind acoperit de apă, care măsoară o jumătate de metru.

Circulaţie restricţionată din cauza inundaţiilor pe drumul european 578

Circulaţia pe drumul european 578 se desfăşoară pe un singur fir sâmbătă seară, în zona localităţii Siculeni din judeţul Harghita, din cauza apei care a inundat carosabilul, la faţa locului acţionând pompieri şi drumari, pentru a ridica un dig din saci cu nisip, transmite

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cursul serii de sâmbătă, din cauza apelor scurse de pe versanţii din împrejurimile comunei Mihăileni şi satului Nădejdea, unde au fost inundate aproximativ 180 de gospodării, drumul european 578 a fost acoperit de ape, în localitatea Siculeni.

"Se circulă îngreunat doar pe partea dreaptă a drumului, cea din stânga drumului fiind acoperită cu un strat de aproximativ 20 de centimetri de apă. Drumarii, ajutaţi de pompierii de la ISU Harghita, acţionează în zonă, blindând partea expusă viiturii cu saci cu nisip, în scopul protejării arterei principale şi a gospodăriilor aflate de-a lungul acesteia. Problema este că plouă în continuare şi prognozele meteorologilor anunţă ploi până joia viitoare. Ne aşteptăm şi la fenomene mai grave", a spus Cătălin Romanescu.

Potrivit sursei citate, peste 5.000 de saci cu nisip au fost aşezaţi în calea apelor, iar cererea a fost suplimentată către Sistemul de Gospodărire a Apelor.

La rândul său, primarul comunei Siculeni, Szentes Csaba, a declarat că apele au inundat şi 60 de gospodării, pivniţe şi anexe gospodăreşti aflate de-a lungul drumului european 578.

"Pericolul există din două părţi: de la Mihăileni, dar şi de pe Olt, unde avem avertizare cod portocaliu. Am pus până acum peste 3.500 de saci pe lângă Olt, în afara celor puşi pe lângă drumul european 578, dar se pare că nu sunt suficienţi şi vom lucra toată noaptea la baraje" a spus primarul Szentes.

Harghita se află sub avertizări meteo şi hidro de cod galben şi portocaliu până duminică la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici