Aproximativ 30 de dosare în care este implicat Bercea Mondial, indentificate de Parchetul CA Craiova

Aproximativ 30 de dosare în care este implicat Bercea Mondial au fost în lucru la nivelul parchetelor arondate Parchetului Curţii de Apel Craiova, în majoritatea acestor cauze fiind dispusă neînceperea urmăririi penale, celelalte fiind soluţionate cu rechizitorii, potrivit unor surse din CSM.

413 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 30 de dosare în care este implicat Bercea Mondial, indentificate de Parchetul CA Craiova

Bercea Mondial (Imagine: Tudor Costi/ Mediafax Foto)

Situaţia acestor dosare a fost transmisă Parchetului Curţii de Apel (CA) Craiova de către parchetele arondate, în urma unei solicitări transmise de Consiliul Superior al Magistraturii.

Surse din CSM au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că cele 30 de dosare nu sunt de evaziune fiscală, ci sunt cauze simple ce vizează certuri, furturi sau plângeri formulate de membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sau de alte clanuri împotriva lui Bercea Mondial.

O parte a acestor cauze a fost soluţionată cu rechizitorii, însă în cele mai multe s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Situaţia a fost transmisă de Parchetul Curţii de Apel Craiova la Consiliul Superior al Magistraturii şi urmează să fie prezentată joi Secţiei pentru procurori.

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, în 9 iulie, Parchetului Curţii de Apel Craiova să ceara informaţii tuturor parchetelor arondate despre dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial.

Surse din CSM declarau, pentru MEDIAFAX, că Parchetul Curţii de Apel Craiova va strânge informaţii de la toate unităţile de parchet din judeţele Dolj, Olt şi Gorj cu privire la dosarele soluţionate, în care este vizat Bercea Mondial.

"În raport de răspunsul respectiv va fi sesizată Inspecţia Judiciară. În cazul în care va fi sesizată Inspecţia, aceasta va face verificări în raport de celeritatea cu care au fost soluţionate, de administrarea probatoriului", au precizat sursele citate.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut atunci, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat o sută de soluţii de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

"Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas", a spus Horaţius Dumbravă, în contextul în care în CSM se discuta raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial la adresa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.

Membrii plenului CSM au trimis propunerea Secţiei pentru judecători, care a decis, în urma deliberărilor, trimiterea solicitării către Parchetul Curţii de Apel Craiova.

Afirmaţiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, şi de şeful DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat în 9 iulie în plenul CSM.

În 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Preşedintele CSM a sesizat atunci Inspecţia Judiciară să facă verificări privind "apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014", referitoare la Livia Stanciu şi Codruţa Kovesi.

Bercea Mondial a spus în 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.

DNA a solicitat, în 20 iunie, Inspecţiei Judiciare "demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice".

Totodată, DNA a solicitat să fie făcute verificări în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "întrucât consideră că afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului. Cei doi au fost trimişi în judecată, 14 iulie, pentru trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanţa.

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În acelaşi dosar, soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici