Aproximativ 300 de oameni fără adăpost au fost duşi în centrele sociale din Capitală

Aproximativ 300 de oameni fără adăpost au fost duşi în centrele sociale şi au primit îngrijiri medicale, iar 15 persoane care au suferit degerături au fost internate în spitalele municipalităţii.

115 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de oameni fără adăpost au fost duşi în centrele sociale din Capitală

Aproximativ 300 de oameni fără adăpost au fost duşi în centrele sociale din Capitală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Directorii Administraţiei Spitalelor şi Direcţiei de Asistenţă Socială Bucuresti au anunţat, la Comandamentul de iarnă convocat duminică seară, că 300 de oameni fără adapost au fost strânşi de pe străzi şi duşi în centrele sociale.

"Astfel, s-a ajuns la un record de colectare a cetăţenilor străzii din ultimii 10 ani, un număr de 300 de persoane fiind adăpostite şi primind îngrijirile necesare", precizează Primăria Capitalei.

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în spitalele municipalităţii au fost internaţi, de vineri seară şi până duminică, 15 oameni fără adăpost, respectiv la Spitalul "Sfântul Luca", Spitalul Colţea, Spitalul Cantacuzino şi Spitalul "Sfânta Maria".

Savu a precizat că cele mai multe cazuri grave au fost duse la spitalele de urgenţă.

Aproape toate spitalele municipalităţii au amenajat spaţii unde pot fi internaţi, în perioada cu temperaturi foarte scăzute, oamenii fără adăpost.

Spitalele municipalităţii care îi pot prelua pe oamenii fără adăpost sunt: Spitalul "Sfânta Maria", Spitalul de Nefrologie "Carol Davila", Spitalul Colentina, Spitalul Cantacuzino, Centrul de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia", Spitalul de Pneumoftiziologie "Sfântul Ştefan", Spitalul Caritas, Spitalul Malaxa, Spitalul de Copii "Victor Gomoiu", Spitalul "Victor Babeş", Spitalul Coltea, Spitalul de Geriatrie "Sfântul Luca", Spitalul de Boli Dermato-Venerice "Scarlat Longhin" şi Spitalul "Th. Burghele".

Doi bărbaţi au murit, în ultimele două zile, în Capitală, din cauza gerului.

În afara oamenilor fără adăpost au fost duse în centrele sociale şi în spitalele municipalităţii, alte aproximativ 20 de persoane cu hipotermie şi degerături au fost transportate de echipele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov la unităţi sanitare din Capitală.

Echipele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), ale Poliţiei Comunitare, ambulanţele şi echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă merg pe străzi pentru a identifica oamenii fără adăpost şi a-i duce în centrele sociale sau la spitale.

Bucureştenii care văd oameni fără adăpost ce stau în ger pe străzi pot suna pentru a sesiza aceste cazuri la numerele de telefon 021/305.55.07, apel cu tarif normal şi 0800-821-218, apel gratuit din toate reţelele.

Avertizarea cod galben de ger pentru Bucureşti şi 28 de judeţe este valabilă până miercuri dimineaţă. Meteorologii au anunţat că în estul, sudul şi centrul ţării temperaturile în timpul nopţii pot scădea până la minus 25 de grade Celsius.

ANM a emis, duminică, şi o avertizare cod portocaliu de ger pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Braşov, Harghita şi Covasna, unde, până miercuri dimineaţă, temperaturile minime vor coborî noaptea până la minus 26 de grade.

Ministerul Sănătăţii recomandă oamenilor ca, în perioada cu temperaturi extrem de scăzute, să evite deplasările şi expunerea îndelungată la frig, iar dacă ies afară din casă, să poarte căciuli, mănuşi, haine şi încălţăminte corespunzătoare. De asemenea, în zilele geroase oamenii trebuie să consume alimente bogate în proteine, grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite băuturile alcoolice.

Totodată, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a preveni degerăturile. Dacă se ajunge în astfel de situaţii, oamenii trebuie să meargă urgent la medic şi să nu îşi administreze singuri tratamente.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, Ministerul Sănătăţii atenţionând să nu fie lăsaţi mult timp în maşinile parcate. De asemenea, trebuie evitate deplasările cu copii mici pe distanţe lungi, în maşini fără încălzire şi care nu au echipamente corespunzătoare pentru zilele geroase, cu zăpadă şi gheaţă.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi locurile aglomerate, pentru a preveni agravarea stării de sănătate în condiţii de temperaturi scăzute.

Locuinţele şi spațiile închise trebuie încălzite corespunzător, evitându-se utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, a mai atenţionat Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici