Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi - Prut, evacuate

Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi - Prut, judeţul Botoşani, au fost evacuate, duminică, după ce locuinţele acestora au fost inundate, în zonă fiind posibilă producerea unei noi viituri pe râul Prut, a declarat Radu Anton, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

265 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi - Prut, evacuate

Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi - Prut, evacuate (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, 278 de locuinţe şi anexe gospodăreşti au fost afectate, în timp ce 29 au fost distruse de ape, iar 76 sunt în continuare în pericol de inundare.

De asemenea, 480 de hectare de teren arabil din localitatea Bucecea şi 26 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate, la Rădăuţi - Prut fiind colmatate 130 de fântâni.

Drumul Naţional 24 C, între Miorcani şi Rădăuţi-Prut, Drumul 29 A între Rediu şi Răduţi-Prut şi Drumul Judeţean 282 dintre Rădăuţi-Prut şi frontieră şi 26 de kilometri de drumuri comunale sunt inundate.

Potrivit prim-adjunctului inspectorului şef al ISU Botoşani, Petru Jugulan, în zonă au fost distribuite nouă corturi pentru adăpostirea persoanelor evacuate, fiind folosite şapte bărci de salvare pentru evacuarea populaţiei. Împreună cu un detaşament de utilaje al MAp s-a început deja curăţarea zonei de materialele cărate de puhoaie.

"În cursul zilei de duminică, au fost inundate trei locuinţe, alte 15 fiind afectate de inundaţii în comuna Coţuşca, situată în aval de Rădăuţi - Prut, unde au fost evacuate 25 de persoane", a mai spus Jugulan.

Prim-adjunctul inspectorului şef a mai precizat că în zona localităţii Rădăuţi-Prut, nivelul Prutului a depăşit cota de pericol cu 458 de centimetri.

Şeful ISU Botoşani, Radu Anton, a declarat că 85 la sută din locuinţele din Rădăuţi-Prut au fost inundate, pe unele porţiuni din localitate circulându-se cu barca. Anton a precizat că au fost evacuaţi oameni şi animale, aceştia fiind duşi la rude şi cunoscuţi, autorităţile încercând să găsească locuri de cazare pentru aceştia pentru o perioadă mai lungă de timp.

"Partea proastă este că şi membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă sunt afectaţi de inundaţii şi de aceea am venit noi de la judeţ să-i ajutăm", a spus Anton.

Acesta a adăugat că a fost deja organizat un punct medical şi au început să primească deja ajutoare din partea Guvernului, dar şi din partea unor oameni de bine.

Ministerul Mediului a transmis, duminică după-amiază, avertizare hidrologică de cod roşu către prefecturile judeţelor Suceava, Botoşani, Bacău, Iaşi Maramureş şi Neamţ, unde până luni la ora 16.00 sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici