Arafat avertizează: Modificarea Legii Sănătăţii, prin OUG, va destabiliza tot sectorul public de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, prin care se modifică Legea Sănătăţii, „va destabiliza tot sectorul public de urgenţă, de la serviciile de ambulanţă până la SMURD şi UPU”.

1064 afișări
Imaginea articolului Arafat avertizează: Modificarea Legii Sănătăţii, prin OUG, va destabiliza tot sectorul public de urgenţă

Modificarea Legii Sănătăţii, prin OUG, va destabiliza tot sectorul public de urgenţă

În cadrul şedinţei de guvern de marţi, liberalii au schimbat unele articole din Legea Sănătăţii. Unul dintre acestea vizează modificarea articolului 111, prin care spitalele private vor asigura servicii medicale de urgenţă decontate integral.

„Încă de la început am trimis un punct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgenţă, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sănătăţii. Spre surprinderea mea, şi a multora dintre colegii mei, s-a mers şi mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenţă, care şi aşa este limitat ca sumă comparativ cu nevoile reale”, scrie Arafat, pe pagina sa de Facebook.

Şeful DSU spune că nu înţelege care a fost caracterul de urgenţă pentru ca o astfel de decizie să se ia peste noapte, „fără analiză reală de impact şi fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenţă, de la serviciile de ambulanţă până la SMURD şi UPU, fără excepţie”.

„Deschiderea accesului comercianţilor la bugetul de stat prin care este finanţat sectorul public de urgenţă este un pas care înseamnă că în câţiva ani vom împărţi sumele cu toţi care vor apărea pe piaţă în urmă acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanţării sectorului public în favoarea celui comercial. (...) Oricum aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod. Nu înţeleg de ce se doreşte atât de mult destabilizarea unui sector funcţional şi care şi-a dovedit eficientă inclusiv prin gradul de încredere al populaţiei în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioadă”, a mai scris Arafat.

Guvernul Orban a adoptta, în seara de marţi, 25 de ordonanţe de urgenţă.

„Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgenţă se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2)”; „Cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgenţă”, sunt două dintre modificările aduse articolului 111 din Legea Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici